В Ужгороді з робочою поїздкою перебуває міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі

Зустріч міністра Квіташвілі з журналістами завершилася скандалом.
Сьогодні на Закарпатті з візитом перебуває міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі. Він разом із своїм заступником Ігорем Перегінцем приїхав, аби дати старт першому етапу імунізації від поліомієліту. Після низки зустрічей у міністра була запланована зустріч із пресою, яка переросла у справжній скандал.

Спочатку Олександр Квіташвілі розповів, що вперше приїхав на Закарпаття, перевірив тут готовність до загальної вакцинації дітей до 10 років, а далі поїде по всій Україні рекламувати необхідність імунізації. Потім відповів на питання журналістів стосовно того, чому були провалені попередні спроби придбати вакцини, заявивши, що Україна довгий час взагалі не закупала вакцин, тож у попередні роки втратила можливість робити замовлення, які на спеціалізованих підприємствах приймаються за рік-два до випуску необхідної партії вакцини. Переконував, що вже цього року частина вакцин буде закуплена через дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, наступного року через міжнародні закупівлі будуть забезпечені вже всі види вакцин.

Далі журналісти запитали про якість вакцини, адже була інформація, що попередні партії стоять на складах ще з травня, їх заморожували й розморожували, тобто якість їх може бути низькою. Олександр Квіташвілі запевнив, що заморожування й розморожування на якість цієї вакцини не впливає жодним чином, однак, аби уникнути недовіри, міністерство ту партію ще раз відправить до Європи на перевірку, нині ж дітей від поліомієліту вакцинують препаратами, які були привезені до України кілька тижнів тому.

У цей час один з присутніх на прес-конференції медиків обласної інфекційної лікарні різко покритикував Олександра Квіташвілі. Мовляв, той агітує за оральну вакцинацію, тоді як у провідних країнах, наприклад, США, від такого виду імунізації давно відмовилися. Міністр відповів, що йому соромно за те, що такі спеціалісти працюють у сфері медицини та ще й навчають студентів, бо американці зовсім не вважають оральну вакцинацію недієвою, просто у них ситуація з ймовірністю виникнення поліовірусу зовсім інша.

На підтвердження своїх слів він взяв у медика американський підручник і почав шукати відповідні твердження, перекладаючи їх з англійської. Ужгородський лікар сказав, що обов’язково знайде, обведе і надішле міністру слова з підручника, які підтверджують його думку й наостанок заявив: соромиться, що у ХХІ столітті Україна має такого міністра охорони здоров’я.

Наостанок журналісти все ж попросили прямо сказати, чи є на Закарпатті поліомієліт, чи то лише поліовірус, як заявляли наші медики. Мовляв, гучні заяви про поліомієліт дуже нашкодили іміджу Закарпаття і перелякали людей. Міністр Квіташвілі відповів: цей випадок не нашкодив іміджу Закарпаття, а, навпаки, його підняв, бо закарпатські медики спрацювали дуже добре, вчасно виявивши проблему.

Напряму про те, чи все ж таки на Закарпатті є поліомієліт не відповів і Ігор Перегінець. Він сказав, що в області була зафіксована циркуляція мутованого поліовірусу, а цього вже достатньо, щоб реагувати на це з усією серйозністю.

Після від’їзду високих чиновників в.о. начальника обласного управління охорони здоров’я Тетяна Міцьо додатково розповіла, що на Закарпаття в рамках першого етапу імунізації від поліомієліту привезли 30 тисяч доз оральної вакцини і 23 тисячі доз ін’єкцій. Всі вони за серіями і датами відповідають нормам, тож за якість переживати не слід. Однак батьки все ж можуть її перевірити: якщо режим зберігання був недотриманий, на флакончику висвічується чорний квадратик, який означає, що давати вакцину дитині вже не можна.

http://prozahid.com