Острах втратити кошти і ресурси змушує закарпатських політиків маніпулювати термінами і ідеями

Швидко, консолідовано, незворотньо – саме за такими принципами відбувалися реформи в успішних європейських країнах. І цим досвідом слід скористатися. Це твердження стало лейтмотивом сьогоднішнього, 4 листопада, брифінгу експертів Офісу реформ області.

Він відбувся у прес-центрі Закарпатської ОДА.

Ознайомивши присутніх представників мас-медіа із заходами, які здійснив упродовж піврічної діяльності Офіс, його директор Іван Васильович Дем’янчук наголосив: головне завдання – не об’єднання громад заради об’єднання, а створення дійсно спроможних територіальних утворень. Як результат, нині ми говоримо про те, що: 8 потенційних громад ініціювали об’єднання (до них може увійти 28 сільських і селищних рад), у 7 громадах триває наступний етап – громадське обговорення (тут може об’єднатися 23 громади); 5 територіальних об’єднань (18 громад) дали згоду на об’єднання; 2 очікують на експертну оцінку (Усть-Чорнянська – Усть-Чорна, Лопухово, Руська Мокра; Чинадіївська); у двох громадах (Тячівська та Вільховецька) вибори пройшли вже за новими правилами.

Отже, каже Іван Дем’янчук, зусилля Офісу нині спрямовуються, з одного боку, на продовження роботи над Перспективним планом та його затвердженням на сесії новоствореної обласної ради, а головно – над всебічним супроводом діяльності нових об’єднаних громад. Саме тому вже найближчими днями будуть проведені активні консультації з їхніми обраними головами – Михайло Цірик (Вільховецька громада) та Іван Ковач (Тячівська громада) з тим, аби найбільш ефективно налагодити майбутню діяльність: укладення уставу, кошторисів, штатного розпису, бюджету на майбутній рік – в очікування необхідних змін до законодавства, чимало питань можуть вирішуватися чи розроблятися їх варіанти на упередження.

До слова, експерт Офісу Олег Лукша повідомив, що вже розроблено відповідну програму підготовки державних службовців на курсах підвищення кваліфікації саме з урахуванням можливих викликів у налагодженні роботи у нових об’єднаннях. Саме брак кваліфікованих кадрів: фінансистів, архітекторів, розробників інфраструктурних проектів тощо – високопрофесійних управлінців – може стати серйозною проблемою для новостворених громад. Адже до нововведень чимало питань вирішувалося не на цьому рівні, а отже необхідно швидко і якісно реагувати на потреби, що виникатимуть з процесом налагодження надання послуг на базовому рівні.

Олег Лукша вчергове закликав журналістів не поширювати міфи децентралізації, якими у передвиборчий період скористалися певні політичні сили, вихолощуючи саму ідею. «Головне завдання – передача повноважень та ресурсів на базовий рівень не з Києва, а з області! Саме острах втратити і те, і інше спонукає політиканів жонглювати термінами та ідеями», – переконаний Олег Васильович.

Вітаючи новообраний депутатський корпус, голів органів місцевого самоврядування та голів нових т територіальних об’єднань, Іван Дем’янчук через пресу закликає усіх до співпраці.

На неї, за словами Дем’янчука, розраховують і експерти Офісу. «Вирішивши питання з визнанням територіальних громад, які пройшли всі необхідні процедури, через погодження Києвом, законодавець не позбавив обласні ради права впливати на процес прийняття Перспективного плану об’єднань. Ми готові і далі працювати над його удосконаленням вже із новим складом обласної ради. Проте наголошуємо: реальне об’єднання буде відбуватися тільки на принципах добровільного прагнення самих громад!» – наголосив директор Офісу реформ у Закарпатські області.

http://www.carpathia.gov.ua