Головним експортом України стає експорт робочої сили

Якщо довести приплив валюти від українських гастарбайтерів в Україну до 10-15 млрд дол. на рік, то тоді ніякі кредити МВФ не будуть потрібні

Якщо подивитися на динаміку припливу зарубіжних інвестицій в Україну та динаміку припливу валюти від українських заробітчан, то можна чітко сказати, що для нас важливішими є гроші гастарбайтерів. Судіть самі: за 2014 р. в Україну надійшло прямих іноземних інвестицій всього 230 млн дол., а ось українські гастарбайтери перерахували в Україну тільки за офіційними каналами 5,6 млрд дол. У 2013 р. ситуація була аналогічна, але тоді українські гастарбайтери перерахували в Україну 7,4 млрд дол., а ось прямі закордонні інвестиції тоді були на рівні 4 млрд дол.

Виходить, що заробітчани забезпечують валютою Україну в більшому обсязі, ніж закордонні інвестори. Тим більше, що ця тенденція вже давно розвивається в Україні. Тому немає нічого дивного, що уряд Арсенія Яценюка вирішив всерйоз і надовго зайнятися експортом робочої сили і тим самим забезпечити Україну валютою. Для цієї мети був розроблений закон “Про зовнішню трудову імміграцію”, який був успішно прийнятий Верховною Радою і почне діяти з 1 січня 2016 р. Цей закон, по суті, повинен стимулювати українців до масової міграції за кордон з метою пошуку роботи. Тим більше, що в Україні протягом найближчих десяти років знайти нормальну роботу і зарплату буде складно.

Треба сказати, закон про зовнішню трудову імміграцію вийшов загалом нормальним. Згідно з цим законом, українці мають право працювати за кордоном. При цьому уряд України спробує провести переговори з іншими країнами та укласти угоди про трудову імміграцію. Це дозволить врегулювати квоти на трудову імміграцію до тих або інших країн і, найголовніше, надати роботі за кордоном цивілізований вигляд. Це дозволить зменшити нелегальну імміграцію, і, працюючи за кордоном в рамках міждержавних угод, українці отримають гарантії і захист від недобросовісних зарубіжних роботодавців. Але це все в майбутньому. Тим більше, що в ЄС останнім часом взагалі виступають за більш суворий підхід до трудової імміграції. Тому якщо і починати переговори з окремими країнами ЄС, то переговори потрібно вести окремо з кожною країною ЄС, і не можна укладати угоди загалом по ЄС, позаяк це може розтягнутися на довгі роки. Тому закон про зовнішню трудову імміграцію дає право українцям самотужки шукати роботу за кордоном без будь-яких угод.

Для надання допомоги українцям у пошуку роботи за кордоном місцеві ради зобов’язані створити служби, які будуть консультувати та інформувати українців про пошук та роботу за кордоном. При цьому буде проведено ліцензування агентств, які надають послуги з пошуку роботи за кордоном. За задумом розробників закону, це має захистити українців від різного роду шахраїв у цьому бізнесі.

Що стосується податків, то українці будуть платити податки в країні, де вони працюють. При цьому якщо між країнами існує угода про уникнення подвійного оподаткування, то українці будуть мати право вибирати, де краще платити податки: в Україні або в країні, де вони працюють. Зрозуміло, що суму податків, сплачених в іншій країні, буде відмінусовно від суми податків, яку українці зобов’язані будуть сплатити в Україні зі своїх доходів. При цьому ніякого контролю з боку Державної фіскальної служби в тому, хто і скільки заплатить податків за кордоном, вестися не буде. Всі проблеми щодо сплати податків українськими гастарбайтерами будуть проблемами тієї країни, де вони працюють.

При бажанні українці мають право добровільно платити податки у Пенсійний фонд. У цьому випадку вони будуть отримувати пенсію в Україні. Якщо ж вони не будуть платити гроші до Пенсійного фонду, вони позбавляються пенсії в Україні.

НБУ, зі свого боку, аби уникнути проблем для банківських операцій українських гастарбайтерів змінило положення про відкриття банківських рахунків українцями за кордоном. Тепер українці можуть без штрафів і обмежень відкривати будь-які рахунки за кордоном, але будуть зобов’язані після повернення в Україну повідомити НБУ про відкриття таких рахунків. При цьому всі операції з переказу грошей із-за кордону в Україну не обмежуються і не лімітуються. Але НБУ залишив заборону та ліміти на перерахування валюти за кордон – навіть на свій власний рахунок. Тут, як мовиться, валюта повинна йти в Україну, а не з України.

У законі про зовнішню трудову імміграцію ще є багато пунктів, присвячених турботі уряду України про українських гастарбайтерів. Але це переважно декларативні заяви, які мало підкріплені реальними діями. Загалом українці повинні сподіватися на себе і своє вміння знаходити гарну роботу за кордоном. Але найголовніше, щоб українці не забували перераховувати валюту в Україну. Якщо довести приплив валюти від українських гастарбайтерів в Україну до 10-15 млрд дол. на рік, то тоді ніякі кредити МВФ не будуть потрібні. Для цього потрібно, як мінімум, відправити працювати за кордон 5-7 млн працездатних українців. Цілком реальне завдання для уряду Яценюка. Тим більше, що реальна економіка України протягом найближчих років буде відчувати великий надлишок робочої сили внаслідок масового закриття заводів і фабрик та згортання бізнесу в Україні після “реформ”.

Олександр Охрименко, 112