Закарпатські рятувальники закликали громадян не залишати дітей без нагляду

11 листопада на території Закарпатської області масово відбувалися рейди рятувальників у житловому секторі, присвячені профілактиці загибелі й травмування дітей на пожежах.

Представники Держслужби з надзвичайних ситуацій навідувалися до осель закарпатців і здійснювали з ними роз’яснювальну роботу на тему дитячих пустощів із вогнем.

Рятувальники провели бесіди з мешканцями міст Мукачево та Іршава, селищ міського типу Міжгір’я та Воловець, м. Свалява та с. Неліпино Свалявського району, с. Бене Берегівського району та інших. Працівники районних відділів ДСНС заходили до будинків і квартир громадян або просто спілкувалися з ними на вулиці. Головною темою розмов стало попередження загибелі дітей на пожежах. Зокрема, рятувальники закликали людей не залишати малечу вдома без нагляду, не давати дітлахам гратися з сірниками та іншими джерелами вогню, не дозволяти їм самостійно вмикати електричні та газові прилади тощо. Зважаючи на початок осінньо-зимового пожежонебезпечного періоду, представники ДСНС не забули також нагадати закарпатцям правила безпеки при експлуатації опалювальних пристроїв.

Задля того, аби якомога більше громадян дізналися корисну інформацію від ДСНС, у Хусті рятувальники налагодили співпрацю з комунальними та соціальними службами. Зокрема, інспектори передали працівникам КП ЖЕК-2 та Управління соцзахисту м. Хуст інформаційні листівки для подальшого розповсюдження серед населення. У Міжгір’ї ж представники ДСНС, окрім проведення профілактичних бесід із людьми, розмістили на дверях під’їздів багатоповерхівок звернення до батьків, у якому закликають не залишати малолітніх дітей у помешканні наодинці й тим самим не наражати їх на небезпеку. Таким чином повідомлення від рятувальників зможуть прочитати ті громадяни, яких удень не було вдома і з якими не вдалося поспілкуватися особисто.

Натомість у Рахівському районі рятувальники вирішили звернутися безпосередньо до малечі. Інспектори протягом дня відвідали три дитячі садочки, розташовані в смт Великий Бичків. Для лекцій обрали дітей віком 5-6 років, які незабаром підуть до школи. Загалом поради представників ДСНС вислухали близько 60 дітлахів. Серед іншого вони дізналися, що гратися з вогнем небезпечно для життя, що не можна ставити улюблені іграшки на газову плиту чи опалювальні прилади й що влітку не слід без нагляду дорослих розпалювати в лісі вогнище. Насамкінець вихованцям дитсадків нагадали, що у випадку виникнення пожежі треба негайно дзвонити в Службу порятунку за номером 101.

У ДСНС України у Закарпатській області