13 листопада – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1708 – Російська армія під проводом Олександра Меншикова розгромила Батурин – гетьманську столицю. Під час захвату було винищено всіх мешканців міста.

1851 – Почата роботу залізниця з Миколаєва та до нього.

1918 – Указом Скоропадського було звільнено Симона Петлюру, що перебував в ув’язненні. Відразу після звільнення Симон Петлюра поїхав до Білої церкви з метою… організувати повстання проти діючого уряду.

1918 – Створено новий найвищий орган влади – Директорію УНР. Створення проходило таємно на засіданні Української національної спілки.

1918 – Проголошення ЗУНР (Західноукраїнська Народна Республіка) у Львові. Проголошення ЗУНР відбулося завдяки ухваленню тимчасового основного закону.

1918 – Був розірваний Берестейський мир, причому в односторонньому порядку. Ініціатором розриву стала Радянська Росія.

1943 – Початок Київської оборонної операції військ першого Українського фронту. Завдяки успішному ходу операції, Київ не став жертвою нацистів удруге.

1945 – Франція отримала голову Тимчасового уряду. Ним став Шарль де Голль – культова особистість у житті країни.

1956 – Чергова сходинка до розвитку могутності Радянського Союзу подолана – у Ворошиловграді запущена в роботу найбільша у Європі мартенівська піч.

1971 – Вперше було виведено на орбіту Марса штучний супутник під назвою «Марінер-9». Супутник був виготовлений та запущений з космодромів США.

1980 – В пресі з’явились перші фотознімки планети Сатурн великим планом. Планета була сфотографована американським шат тлом «Вояджер-1»

1994 – У Швеції проведено референдум з питання вступу в Євросоюз. Більшість підтримала ініціативу і Швеція стала учасником Євросоюзу.

13 листопада народились:

1858 – видатний хімік Михайло Коновалов. Викладав в Київському політехнічному інституті, мав звання професора. Два роки працював на посаді ректора інституту. Відомий світу завдяки досліджень з нітрування насичених вуглеводнів.

1869 – Олександр Черняхівський, видатний лікар та дослідник проблем гістології. З 1918 року був професором Київського університету. Також займався громадськими проблемами, приймав активну участь в суспільному житті України.

1883 – Іван Павлович Бардін, чиє ім’я було частиною назви науково-дослідного інституту чорної металургії. Був академіком АН Радянського Союзу, працював на посаді керівника інституту металургії при АН СPСР.

1887 – Народився Микола Вавилов, видатний вчений-генетик, академік АН СPСР і АН УPСР. Став відомим завдяки ідентифікації центрів походження культурних рослин. Основним напрямом його досліджень було вивчення злакових культур і їх вдосконалення.

1889 – Народився Павло Михайлович Губенко, український письменник, що відомий світу під псевдонімом Остап Вишня. За своє творче життя він написав більше 150 книг з гуморесками, сатиричними повістями та фейлетонами. Помер через невідповідність своїх творів комуністичним ідеологіям.

1913 – Герман Жуковський, композитор, автор 9 опер та багатьох інших музичних творів. Заслужений діяч мистецтв України та народний артист УPСР.

1943 – Народився Мустафа Джемілєв, керівник та один з основних духовних лідерів кримських татар. З моменту незалежності України працює на посаді Меджлісу кримськотатарського народу.

1940 – Ігор Володимирович Скрипник, академік та провідний фахівець в нелінійних еліптичних та параболічних рівнянь. За час свого життя (до 2005р.) написав понад 170 наукових робіт.

http://www.parta.com.ua