16 листопада – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1582 – Іван IV Грозний убив свого сина. Саме прізвисько князя з роду Рюриковичів досить повно характеризує період його правління. Постійні виснажливі війни довели країну до зубожіння. Сам факт вбивства сина став відомим широкому колу українців завдяки картині Іллі Рєпіна.

1632 – Відбулася битва під Лютценом . Це була одна з найзначніших та наймасштабніших битв тридцятирічної війни. У битві брали участь шведи під проводом Густава ІІ Адольфа та габсбурги під проводом Альбрехта Валленштайна.

1700 – Проголошення Прусії королівством. До цього землі були у складі Священної Римської імперії.

1848 – У Лондоні відбувся останній концерт видатного польського композитора Фредеріка Шопена. У 1849 році він помер.

1895 – Новий винахід – кінематограф, право винаходу якого належало братам Люм’єр, показали у Сорбонні (Франція).

1918 – Ще одне проголошення республіки – Угорщина виходить зі складу Австро-угорської імперії та змінює форму правління.

1933 – Перший крок багатолітньої історії непростих стосунків – Радянський союз та США встановили дипломатичні відносини з перспективою на співпрацю.

1967 – Розпочався Перший Світовий конгрес Вільних українців. Засідання тривало 4 дні, місцем проведення був Нью-Йорк.

1994 – в Україні узаконено професійне свято працівників радіо, телебачення та зв’язку (указ президента №667/94 від 11.11.1994р.).

2002 – Президент України Леонід Кучма підписав указ щодо відставки Анатолія Кінаха, а також направив на розгляд у Верховну Раду пропозицію щодо призначення нового прем’єра – Віктора Януковича.

16 листопада народились:

1835 – Бельтрамі Еудженіо, італійський математик, член Національної академії деї Лінчеї в Римі (з 1873). Професор університетів у Болоньї (з 1862) і Римі (з 1873).

1838 – Опєкушин Олександр Михайлович, відомий російський скульптор. З-поміж робіт Опєкушина найбільш відомими є пам’ятник адміралу Грейгу у Миколаєві, пам’ятники Олександру Пушкіну у Москві, Санкт-Петербурзі та Кишиневі , Карлу фон Беру у Тарту та Михайлу Лермонтову у П’ятигорську .

1867 – Антоній Вишневський (церковне ім’я – Агапіт) – український церковний діяч, один із нечисленних представників вищого духовенства, який підтримав українську державність. Єпископ та архієпископ Катеринославський і Маріупольський (1911-1919).

1873 – Генді Вільям, корнетист, вокаліст, композитор. За величезний вклад в історію розвитку блюзу як музичного напряму прозваний «Батьком Блюзу». В 1960 році було встановлено його бронзову статую в Мемфісі, штат Теннесі, а також в Флоренс, Алабама.

1874 – Колчак Олександр Васильович, російський військовий і державний діяч, адмірал (1918), полярний дослідник і вчений-океанограф. Широким масам він відомий як провідник Білого руху в Сибіру. На ряду з керівниками Білого руху й державами Антанти був визнаний, як Верховний Правитель Росії (хоча реальної влади над усією територією країни не мав).

1878 – Паращук Михайло, скульптор і громадський діяч. Найвідомішою роботою майстра є пам’ятник Адаму Міцкевичу, що прикрашає площу Міцкевича у Львові.

1895 – Багрицький Едуард Георгійович – радянський поет, уродженець Одеси. На творчість великий вплив мали твори Шевченка та українська народна поезія.

1907 – Аміранашвілі Петро Варламович – оперний співак, соліст Тбіліського театру опери та балету ім. 3. П. Паліашвілі.

1930 – Олександр Сацький, український письменник та кінодраматург, автор сценаріїв до 16 фільмів, в тому числі «В бой идут одни старики» (разом із Леонідом Биковим), «Кармелюк», «Гнів» та ін.

1936 – Турчин Ігор Євдокимович, тренер з гандболу. Створив команду «Спартак» (Київ) – 20-разового чемпіона СPСР, 13-разового переможця Кубку Європейських чемпіонів. За видатні досягнення в спорті Турчин і його команда занесені в Книгу рекордів Гіннеса.

1938 – Нозік Роберт, американський філософ російсько-єврейського походження, ідеолог класичного лібералізму, професор Гарвардського університету.

1977 – Баюл Оксана Сергіївна, перша й досі єдина олімпійська чемпіонка України в зимових видах спорту. Срібний призер чемпіонату Європи (1993), чемпіонка світу (1994).

http://www.parta.com.ua