18 листопада – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1626 — Римський папа Урбан VIII освятив собор святого Петра. Сьогодні цей собор є резиденцією усіх Пап.

1775 – Земельна реформа в Російській імперії. Завдяки указу Катерини ІІ в територіальний розподіл введено губернії.

1883 — Вперше на території Сполучених Штатів Америки була введена єдина система часу для всієї території. До цього кожне американське місто самостійно встановлювало собі час.

1918 — Сутичка під Мотовилівкою армії Денікіна з дивізією під проводом Євгена Коновальця, що закінчилася перемогою останніх.

1918 — Проголошення незалежності Латвійської Республіки та обрано першого голову уряду. Ним став Карліс Улманіс.

1933 — Припинення політики українізації на українських землях (постанова ЦК КП(б)).

1935 — Початок Варшавського процесу (тривав з листопада 1935 року до середини січня наступного року). На засіданні обговорювалися та засуджувались дії ОУН з метою зменшення популярності цього руху в Україні. Проте вийшло навпаки – після багатьох публікацій щодо процесу в тогочасній пресі популярність руху ОУН стала ще більшою.

1935 — В Латвійській столиці Ризі урочисто відкрито Монумент Свободи. Задум пам’ятника відноситься до 1920-х років і символізує звільнення від ярма німецьких поміщиків і російського самодержавства

2005 — Уряд США скасував поправку Джексона-Вейніка для України. Ця поправка була економічним засобом впливу на СPСР, її запровадили в зв’язку з обмеженням еміграції єврейського населення з СPСР. Стаття 402 Закону про торгівлі США під назвою «Свобода еміграції в торгівлі Схід-Захід» (яка власне і є поправкою Джексона-Веніка) забороняє надавати режим найбільшого сприяння країнам, які порушують чи серйозно обмежують права своїх громадян на еміграцію.

18 листопада народились:

1744 — Нестор Амбодик-Максимович, акушер, професор акушерства у Петербурзьких госпіталях і повивальному інституті. Медик і вчений енциклопедист, педіатр, ботанік, фітотерапевт, геральдист. Автор перших в Російській імперії підручників з акушерства та медичних словників. Вчений-енциклопедист.

1786 — Карл Марія фон Вебер, німецький композитор, диригент і піаніст. Основоположник німецької романтичної опери.

1859 — Кость Левицький, найвизначніший політичний діяч Галичини кінця 19 століття — першої половини 20 століття. З листопада 1918 р.- голова Державного секретаріату ЗУНР, потім — голова комісії з виборчої реформи при уряді. В липні 1941 р. був засновником і головою Національної Ради у Львові.

1886 — Софія Альбіновська-Мінкевич, українська художниця, майстриня живопису та графіки, є автором багатьох пейзажів і натюрмортів.

1897 — Патрік Блекетт, англійський фізик, лауреат Нобелівської премії 1947 року. Блекетт перший одержав фотографії розщеплення ядер азоту ?-частинками за допомогою удосконаленої ним камери Вільсона. Вивчав властивості ?-частинок.

1899 — Андрій Кравченко, український військовий діяч, двічі Герой Радянського Союзу, генерал-полковник танкових військ.

1913 — Георгій Майборода, брат Платона Майбороди, український композитор, автор опер («Мілана», «Арсенал», «Ярослав Мудрий», «Тарас Шевченко»), симфоній і симфонічних поем («Лілея», «Каменярі»), пісень і романсів.

1927 – Ельдар Рязанов, радянський і російський кіно- і телережисер, поет. Народний артист СРСР (1984). Найвідоміші фільми: «Службовий роман», «Іронія долі або з легким паром», «Гараж» та багато інших радянських шедеврів.

1775 – Земельна реформа в Російській імперії – введено поняття «Губернії».

1927 – Народився Ельдар Рязанов, радянський і російський телережисер.

http://www.parta.com.ua