Закарпатський центр гідрометеорології святкує 70-річчя

Більше двох сотень фахівці працює в обласному гідрометеорологічному центрі

19-го листопада своє професійне свято відзначають працівники гідрометеорологічної служби Закарпаття – люди, на яких покладено нелегкий обов’язок: якомога точніше прогнозувати зміни погодних умов, за необхідності складати штормові попередження про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища. Значення кропіткої праці метеорологів, синоптиків, гідрологів, агрометеорологів, та фахівців по спостереженню за забрудненням навколишнього природного середовища важко переоцінити, адже зараз без науково підтверджених метеорологічних, гідрологічних та агрометеорологічних прогнозів, вимірів стану забруднення навколишнього середовища не здатна функціонувати практично жодна галузь народного господарства.

Не дивлячись на різні виклики та життєві перепони – ГІДРОМЕТЕОРОЛОГІЯ живе, розвивається та вдосконалюється. Країна завдячує людям, які натхненно працюють для збереження однієї з найцікавіших і найважливіших галузей науки, яка власне була створена і існує для убезпечення людського життя.

Цього року Закарпатський ЦГМ святкує своє 70-річчя. З нагоди ювілею, своїми силами, були зібрані історичні нариси та надрукована книга про заснування, історію та буденність Закарпатського центру з гідрометеорології. На території області знаходиться дев’ять метеорологічних станцій. Майже кожна з них, окрім спостережень за метеорологічними явищами, має і свою, додаткову специфічну ділянку роботи. Наприклад, авіаційна метеостанція Ужгород цивільна, забезпечує інформацією про фактичний та очікуваний стан погоди передусім цивільну авіацію, на сніголавинній станції Плай проводяться сніголавинні спостереження, на метеостанціях Берегово, Хуст та Нижні Ворота здійснюється ряд агрометеорологічних спостереження, метеостанція Рахів здійснює значні обсяги моніторинги за радіоактивним забрудненням повітря, а на Закарпатській В. проводиться комплекс воднобалансових спостережень.

Колектив Закарпатського обласного центру з гідрометеорології нараховує більше двох сотень висококваліфікованих спеціалістів, справжніх фахівців своєї справи.

Від компетентної і злагодженої роботи гідрометеорологів України багато в чому залежать стабільне функціонування цілих галузей національної економіки, екологічна ситуація в країні, безпека на транспорті, своєчасний захист населення, від наслідків стихійних лих і катастроф. І, звичайно, самопочуття і здоров’я мільйонів людей, їх психологічний комфорт багато в чому пов’язаний з точністю і оперативністю їхньої роботи, в тому числі і Закарпатських гідрометеорологів.

У день професійного свята – Дня працівників гідрометеорологічної служби України та з нагоди ювілейної дати – 70-річчя Закарпатського ЦГМ, щиро вітаємо працівників гідрометеорологічної служби Закарпаття та всієї України – безкорисливо відданих своїй справі хранителів досягнень багатьох поколінь, які створювали, розвивали, підтримували життєдайні джерела української гідрометеорології.

Бажаємо Вам шановні колеги – наснаги, успіхів у роботі, оптимізму, радості та гарної погоди. Нехай ніщо не захмарює наше спільне свято, ми і сьогодні, і завжди – разом, бо у нас спільна справа і наша сила в нашій єдності.

Усім міцного здоров’я, гарного настрою, оптимізму та головне – миру!!!!!

З повагою, керівництво Закарпатського центру з гідрометеорології

Закарпатський обласний центр з гідрометеорології