Закарпатським суддям пояснили, як працювати за Європейською конвенцією

В Ужгороді завершився дводенний семінар для суддів, присвячений вивченню практики Європейського суду з прав людини по застосуванню окремих положень Європейської Конвенції. Участь у семінарі взяли зо три десятки суддів місцевих судів та Апеляційного суду краю.

Голова Апеляційного суду Закарпатської області Віталій Дроботя наголосив, що обрана тема для семінару – надзвичайно важлива, оскільки Конвенція є частиною національного законодавства України, її норми та практику Європейського суду з прав людини вітчизняні суди всіх рівнів та юрисдикцій повинні не лише вивчати, а й активно застосовувати.

Очільник суду навів статистичні дані: «Цьогоріч наша держава у першості серед 47-ти країн, громадяни якої найчастіше звертаються до міжнародної інституції за захистом свої прав.

Про що це свідчить? Коли вичерпані всі засоби національного правового захисту прав, громадянин, не домігшись у своїй державі справедливості – звертається до Європейського суду за захистом прав і свобод. Згідно зі статистикою Європейського суду, найбільше звернень та скарг про порушення прав надходять від українців, росіян та громадян Туреччини».

Під час тренінгу суддя судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Закарпатської області, к.ю.н. Ганна Фазикош зазначила, що в Україні і досі існують проблеми практичного застосування норм Конвенції та практики Європейського суду з прав людини. «Застосування суддею Конвенції – це, по-перше, правильне розуміння змісту цього документу, розуміння термінів, вміння правильно використати норми у конкретних правових ситуаціях, й головне – зробити так, аби люди, які читають судове рішення, могли зрозуміти, чому суд вирішив так чи інакше і чому в одній із ситуації він надав перевагу праву людини, а в іншій – праву суспільства. Це надто тонка мета. Тож навчатися сьогодні потрібно усім, а суддям – у першу чергу», – підкреслила Ганна Фазикош.

Навчання для суддів ініціював Апеляційний суд Закарпатської області спільно з Національною школою суддів України (НШСУ). За словами директора Львівського регіонального відділення НШСУ, Оксани Польної, цей тренінг в Ужгороді – третій за ліком. Водночас досвід показує, що подібні виїзні семінари на вузькоспеціалізовані теми – найбільш результативні.

«Ми вчимо суддів не лише читати і застосовувати Конвенцію, в першу чергу вчимо їх відчувати Конвенцію. Й навіть незважаючи на те, що вона невеличка, 20-30 сторінок, – там, повірте мені, є про що говорити і є над чим попрацювати» – відмітила представник Національної школи суддів України Оксана Польна.

По завершенні семінару кожному учаснику було вручено Сертифікат НШСУ.

Джерело: прес-служба Апеляційного суду Закарпатської області