У Тересві освятили цвинтар військових

Сто років тому, 28 липня 1914 р, через конфлікт між Австро-Угорщиною і Сербією розпочалася Перша світова війна.

На жаль, не обійшов пал війни і Закарпаття, її відлуння відчутним є й досі. Так, згідно з урядовою статистикою 1920 р., втрати у Першій світовій війні – це понад 30 тис. вихідців із Закарпаття. Проте досі немає точної статистики про загиблих у боях, померлих від ран та у таборах полонених у межах краю.

Про значні втрати свідчать кладовища на місці баталій та лікувальних установ. Найбільші фронтові госпіталі для австро-угорських і німецьких солдатів функціонували біля Хуста, Ужгорода, Мукачева, села Тересва, у яких вони помирали від ран, захворювань, епідемій.

Одне із таких масових поховань знаходиться на території православного кладовища в селищі Тересва, де знайшли свій вічний спокій 68 військових різного віку та національності. І на жаль, доля цих людей, незалежно від того, форму якої країни вони тоді одягали, складалася одинаково – всі вони померли в лікарні, яка знаходилась у той час за кілька сот метрів.

Коли керівник угорської громадської організації “Відьязок” пан Іштван Гонгачі шукав могилу свого діда, який загинув у Тересві в Другій Світовій війні, тоді й знайшов місце поховання воїнів Першої світової війни. На той час цвинтар знаходився у захаращеному стані, й дізнатись про точне місцезнахоження могил вдалося тільки за допомогою тих старожилів, які ще пам’ятали з чеських часів, де знаходились хрести. Краї могил у двох рядах були викладені побіленими камінцями і паралельно тут були посаджені дерева.

Тоді й було подано ініціативу щодо впорядкування даного поховання. Заходи вдалося здійснити відповідно до Угоди між Урядом України і Урядом Угорської Республіки “Про збереженя та увічнення місць пам’яті загиблих військовослужбовців та цивільних жертв воєн та про статус поховань”, підписаної в Києві 16 листопада 1996 року. А також проекту Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів.

Таким чином за допомогою Асоціації по збереженню військової та культурної спадщини “Відьязок” і було виконано відновлення цієї інтернаціональної військової ділянки часів Першої світової війни у селищі Тересва.

Як наголосив під час урочистого освячення пан Іштван Гонгачі, для того, щоби впорядкувати поховання, було проведено ретельну пошукову роботу. Зокрема вивчалися документи, які збереглися як в Тересві, так і у Відні, інших архівах. Відтак за допомогою зібраних даних та найсучаснішої техніки вдалося знайти точні місця поховань часів 1915-17-18 років на селищному кладовищі та індитифікувати осіб, які тут віднайшли вічний спочинок. Велику допомогу у здійсненні цих заходів надав Павло Квасніцький – голова церковної двадцятки та керівництво Тересвянської селищної ради.

Від імені представництва Міністерства оборони Угорщини виступив Біл Отару.Слово перед присутніми мав і консул Угорщини у місті Берегово Ласло Фараго, який від імені консульства подякував усім, хто взяв участь у відновленні інтернаціонального кладовища у Тересві.

Відтак було запрошено представників історичних церков у рамках канонічного богослужіння освятити військовий цвинтар. Невеличкий концерт дали учасники жіночого хору смт. Тересви, після чого відбулося покладання квітів до могил військових. Їх память присутні вшанували хвилиною мовчання.

Тячівська РДА