Site icon zakarpatpost.net

У Тересві освятили цвинтар військових

Сто років тому, 28 липня 1914 р, через конфлікт між Австро-Угорщиною і Сербією розпочалася Перша світова війна.

На жаль, не обійшов пал війни і Закарпаття, її відлуння відчутним є й досі. Так, згідно з урядовою статистикою 1920 р., втрати у Першій світовій війні – це понад 30 тис. вихідців із Закарпаття. Проте досі немає точної статистики про загиблих у боях, померлих від ран та у таборах полонених у межах краю.

Про значні втрати свідчать кладовища на місці баталій та лікувальних установ. Найбільші фронтові госпіталі для австро-угорських і німецьких солдатів функціонували біля Хуста, Ужгорода, Мукачева, села Тересва, у яких вони помирали від ран, захворювань, епідемій.

Одне із таких масових поховань знаходиться на території православного кладовища в селищі Тересва, де знайшли свій вічний спокій 68 військових різного віку та національності. І на жаль, доля цих людей, незалежно від того, форму якої країни вони тоді одягали, складалася одинаково – всі вони померли в лікарні, яка знаходилась у той час за кілька сот метрів.

Коли керівник угорської громадської організації “Відьязок” пан Іштван Гонгачі шукав могилу свого діда, який загинув у Тересві в Другій Світовій війні, тоді й знайшов місце поховання воїнів Першої світової війни. На той час цвинтар знаходився у захаращеному стані, й дізнатись про точне місцезнахоження могил вдалося тільки за допомогою тих старожилів, які ще пам’ятали з чеських часів, де знаходились хрести. Краї могил у двох рядах були викладені побіленими камінцями і паралельно тут були посаджені дерева.

Тоді й було подано ініціативу щодо впорядкування даного поховання. Заходи вдалося здійснити відповідно до Угоди між Урядом України і Урядом Угорської Республіки “Про збереженя та увічнення місць пам’яті загиблих військовослужбовців та цивільних жертв воєн та про статус поховань”, підписаної в Києві 16 листопада 1996 року. А також проекту Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів.

Таким чином за допомогою Асоціації по збереженню військової та культурної спадщини “Відьязок” і було виконано відновлення цієї інтернаціональної військової ділянки часів Першої світової війни у селищі Тересва.

Як наголосив під час урочистого освячення пан Іштван Гонгачі, для того, щоби впорядкувати поховання, було проведено ретельну пошукову роботу. Зокрема вивчалися документи, які збереглися як в Тересві, так і у Відні, інших архівах. Відтак за допомогою зібраних даних та найсучаснішої техніки вдалося знайти точні місця поховань часів 1915-17-18 років на селищному кладовищі та індитифікувати осіб, які тут віднайшли вічний спочинок. Велику допомогу у здійсненні цих заходів надав Павло Квасніцький – голова церковної двадцятки та керівництво Тересвянської селищної ради.

Від імені представництва Міністерства оборони Угорщини виступив Біл Отару.Слово перед присутніми мав і консул Угорщини у місті Берегово Ласло Фараго, який від імені консульства подякував усім, хто взяв участь у відновленні інтернаціонального кладовища у Тересві.

Відтак було запрошено представників історичних церков у рамках канонічного богослужіння освятити військовий цвинтар. Невеличкий концерт дали учасники жіночого хору смт. Тересви, після чого відбулося покладання квітів до могил військових. Їх память присутні вшанували хвилиною мовчання.

Тячівська РДА

Exit mobile version