ОПОРА звернула увагу поліції на основні виборчі порушенння

В Ужгороді громадські активісти, журналісти та правоохоронці обговорили післявиборчий період. Громадськість попросила правоохоронців звернути увагу на 5 найбільш помітних порушень, що були зафіксовані в краї під час виборів.

Головне управління Національної поліції в Закарпатській області взяло на контроль розслідування 5 випадків порушень чинного виборчого законодавства, які зауважила громадянська мережа ОПОРА. Щодо озвучених питань відкрито кримінальні провадження. Триває розслідування.

Питання №1 ОПОРИ – це приписування в Ужгороді 513 голосів від партії «Опозиційний блок» партії «Наш край». За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст.158 ч.2 Кримінального кодексу України (Підробка виборчих документів).

Прокуратура Ужгорода розслідує кримінальне провадження за ст.259 ч.2 Кримінального кодексу України – це справа про псевдо-замінування трьох виборчих дільниць в Ужгороді. Ці дії кваліфікуються, як завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками. Це питання №2 ОПОРИ.

Питання № 3 – про зниклу печатку на виборчій дільниці в Ужгороді. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст.357 ч.1 ККУ (Викрадення документів, штампів чи печаток).

Четверте питання стосувалося розслідування фактів трьох вибухів в Ужгороді за день до голосування. СБУ розслідує за цими фактами кримінальні провадження за ст.258 ч.1 ККУ (Терористичний акт).

Останнє, п’яте запитання ОПОРИ, стосувалося розслідування фактів появи на Закарпатті виборчої реклами без вихідних даних, або поява такої реклами у «день тиші». У Журналі єдиного обліку поліції зареєстровано 31 таку справу.

Крім того, поліцейські взяли до уваги й інші питання від активістів, які звучали під час «круглого столу». До прикладу, про підписування членами ДВК чистих протоколів, без результатів голосування. Інформацію про дану подію теж внесено до Єдиного обліку.

Відділ комунікації ГУНП в Закарпатській області