«Солідарність» та «Батьківщина» – лідери місцевих виборів в Україні

Місцеві вибори в Україні – справжній «тест-драйв», як для «партій-старожилів», так і для нових політичних регіональних еліт.
На місцевих виборах не спрацювали загальні політичні лозунги, на кшталт тематики війни, а більшу роль відіграв авторитет партій. Відтак, партіями-бенефіціарами електоральної підтримки стали «Солідарність» та Всеукраїнське Об’єднання «Батьківщина».

Підрахунок голосів ще триває, але станом на 18 листопада БПП “Солідарність” отримав 9027 мандатів по всій країні, партія “Батьківщина” отримала лише на 160 мандатів менше – 8867. Це відповідно 19% (БПП) та 18% (“Батьківщина”) голосів виборців.

Решта політичних сил – отримали на порядок меншу кількість мандатів на місцях.

Та, попри все, вибори, що відбулися, головним чином легітимізували нинішню владу в Україні, зазначили експерти. Адже, нині завершились вибори на всіх ланках – президентські, парламентські і місцеві.

Головна ж ознака місцевих виборів – «регіоналізація» партійної політичної системи. Віднині – партійна політика не є вертикально інтегрованою, а вже на місцях посилатимуть «імпульси» вищому керівництву. Це все – впливатиме на загальнонаціональний партійний «ландшафт».

Одна із небагатьох партій, яка не змогла продемонструвати свою життєздатність – «Народний Фронт». Після місцевих виборів – цей проект зник із політичного «олімпу».

Експерти кажуть: за умови лідерства двох партій – пропрезидентської сили та «Батьківщини», – у політичній системі країни з’явився певний дисбаланс. Зокрема, представництва «Батьківщини» – у місцевих органах влади і парламенті.

Нині ж, важливо дочекатися формування місцевих рад. Які партії становитимуть коаліційну більшість, а хто працюватиме в опозиції.

Поки, на думку експертів, хвиль невдоволення українців – чекати не варто. Кожен на місцях – буде «прислуховуватись» і «придивлятись» до роботи – новообраного органу місцевого самоврядування.

INTV