24 листопада – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1638 — Ухвалення Ординації реєстрового Війська Запорожського. Документ був підписаний в урочищі Маслов Стан.

1639 — Вперше людина побачила проходження планети Венера по Сонячному диску. Цією людиною став Йєремія Хоррокс.

1642 – відкриття Тасманових островів, що і зараз носять назву відкривача – голландця Абеля Тасмана.

1859 — Вихід у світ першого тиражу книги Чарльза Дарвіна «Походження видів шляхом природного відбору або збереження сприятливих порід в боротьбі за життя». Весь тираж розійшовся в перший день виходу книги.

1905 — Початок повстання моряків на чолі з лейтенантом Шмідтом у Севастополі

1969 — ратифікація договору про непоширення ядерної зброї у СPСР та США. Договір був ратифікований верхівкою правління СPСР.

2004 — Оприлюднення центральною виборчої комісією офіційних результатів щодо виборів президента. Згідно підрахованих даних, переможцем став Віктор Янукович. Протокол підписало 11 членів комісії із 14 (не підписали Андрій Магера, Ярослав Давидович та Руслан Князевич).

24 листопада народились:

1655 — Карл XI, король Швеції з 1660 по 1697, з династії Пфальц-Цвейбрюккен. Син Карла X і Едвіги Гольштейн-Готторпської.

1729 — Олександр Суворов, російський полководець, фельдмаршал, один із засновників російської військової справи, генералісимус (1799) російських наземних та морських сил, генерал-фельдмаршал австрійських та сардинських військ, кавалер всіх російських та багатьох іноземних військових орденів.

1864 — Анрі Тулуз-Лотрек, французький живописець, постімпрессіоніст. Тулуз-Лотрек залишив після себе безліч чудових полотен. Помер у родовому замку на руках матері, не доживши до 37 років.

1871 — Микола Вороний, український письменник, перекладач, поет, режисер, актор, громадсько-політичний діяч, театрознавець, перекладач, один із засновників Української Центральної ради. У 1917 р. був одним із засновників і режисерів Українського національного театру.

1888 — Дейл Карнегі, американський психолог. Справжній успіх і визнання читачів прийшли до Карнегі в 1936 році, коли на книжкових полицях багатьох магазинів з’явилася книга «Як здобувати друзів і впливати на людей». Як і попередні видання, ця книга не відкривала якихось абсолютно нових речей, ще невідомих про людську природу, проте вона містила короткі і водночас розширені поради, як найкраще поводитися, щоб завоювати цікавість та симпатію оточення.

1934 — Альфред Гаррієвич Шнітке, російський композитор. Шнітке – головна фігура «радянського музичного авангарду». Для його стилю характерне поєднання різноманітної сучасної композиторської техніки на основі висунутої ним самим концепції «полістилістики».

1938 – Наталя Крачковська, радянська і російська актриса театру і кіно, заслужена артистка Росії. За більш ніж 40 років кінокар’єри актриса знялася більш ніж у 70 фільмах, як правило, грала другорядні, але помітні, «характерні» ролі.

1941 – Олександр Масляков, засновник та незмінний ведучий програми «КВН». У 2007 році Олександр Масляков був удостоєний ордена «За заслуги» III ступеня, який отримав з рук Президента України Віктора Ющенка під час гри.

1954 – Емір Кустуриця, сербський кінорежисер боснійського походження, відзначений нагородами найбільших кінофестивалів Європи, включаючи дві «Золоті пальмові гілки» фестивалю в Канах; кавалер французького Ордена літератури й мистецтва.

http://www.parta.com.ua