25 листопада – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1735 — в Росії відлито Цар-дзвін. Висота дзвону з вушками становить 6,24 м, діаметр – 6,6 м, маса близько 200 тонн.

1783 – останні британські війська залишили Нью-Йорк після завершення Війни за незалежність США.

1867 – Альфред Нобель, шведський хімік, інженер, винахідник, запатентував динаміт.

1905 — Вихід першого номеру газети «Хлібороб» – першої легальної газети в під російській Україні, що видавалась на Полтавщині (м. Лубни).

1936 – Німеччина і Японія уклали Антикомінтернівський пакт. Згідно пакту, був створений двосторонній блок цих держав, спрямований проти країн 3-го Комуністичного Інтернаціоналу (Комінтерну, звідки, власне, і назва пакту) з метою не допустити подальше поширення радянського впливу в світі.

1981 — Оголошення цього дня офіційним днем боротьби проти насильства над жінками (ініціатива Генеральної Асамблеї ООН).

2003 — Верховна рада України прийняла закон щодо зменшення мінімальної заробітної плати. З цього дня рівень зарплати з 237 гривень став у розмірі 205 гривень.

25 листопада народились:

1838 — Іван Нечуй-Левицький, видатний український письменник-реаліст. Найвідоміші твори письменника: «Микола Джеря», видатна повість «Кайдашева сім’я», «Бурлачка», «Старосвітські батюшки та матушки».

1881 – народився Іоанн XXIII, Папа Римський (справжнє прізвище: Анджело Джузеппе Ронкаллі). Більшість дослідників називають політику папи Івана XXIII, спрямовану на захист найбідніших жителів світу, прикладом утвердження принципів християнського соціалізму, які розвивалися в папських енцикліках.

1900 — Білокур Катерина Василівна, українська художниця, одна з найкращих представниць «наївного мистецтва» України. Три картини Білокур — «Цар-Колос», «Берізка» і «Колгоспне поле» — були включені до експозиції радянського мистецтва на Міжнародній виставці в Парижі в 1954 році. Тут їх побачив Пабло Пікассо. Весь світ облетіли його слова: “Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!”

1915 — Аугусто Піночет Угарте, чилійський генерал-диктатор. Після відставки, до Піночета було пред’явлено близько 300 позовів із приводу масових убивств, викрадень, жорстокого переслідування (за деяким даними за час його правління було знищено декілька тисяч інакомислячих).

1926 — Нонна Вікторівна Мордюкова — російська акторка театру та кіно, народна артистка СPСР. За свою кар’єру Нонна Мордюкова знялася приблизно в 60 фільмах.

1951 — Леонід Черновецький, український підприємець, мер міста Києва з 2006 року. На виборах мера Києва Черновецький отримав 32 відсотки голосів виборців. Віталій Кличко, із 24 відсотками посів друге місце, попередник Черновецького Олександр Омельченко, із 21 відсотками голосів отримав третє місце.

1975 — Марина Одольська, українська співачка, заслужена артистка України (2004).

1978 – Сергій Пишний, український агроном-овочівник, спеціаліст з вирощування капусти та моркви.

http://www.parta.com.ua