Говерла – Шахтар 1:6

Гірники впевнено переграли ужгородців.

Ужгород, стадіон «Авангард». Головний арбітр: Анатолій Жабченко (Хмельницький)

Голи: Хльобас 16 – Ракіцький 9, Тайсон 28, Марлос 30, Феррейра 35, Тейшейра 67

«Говерла»: Рудько – Ряшко, Ягодінскіс, Лухтанов, Цуріков – Люлька, Чумак – Сергійчук (Хобленко 65), Гемега (Гавриш 86), Кузик (Каверін 71) – Хльобас

«Шахтар»: Каніболоцький – Срна, Ракіцький, Кучер, Ісмаїлі – Фред (Дентіньо 69), Степаненко – Марлос (Едуардо 63), Тейшейра, Тайсон (Коваленко 43) – Феррейра

Попередження: Цуріков 85 – Едуардо 85

Останній ужгородський матч між суперниками надовго відклався в пам’яті глядачів. «Шахтар» як зазвичай завітав до Ужгорода в якості великого фаворита, до 20-ї хвилини вів в рахунку 3:0, але потім дозволив значно нижчому за класом суперникові вирівняти ситуацію. Звісно, «гірники» до фінального свистка встигли не тільки переможний гол забити, але й розгром «Говерли» оформити. Та нервові хвилини, які був змушений пережити Мірча Луческу, залишили відбиток на ставленні румунського спеціаліста до ужгородського відрядження.

Мірча Луческу не міг не хвилюватися перед цим поєдинком. Для «Говерли», сформованої з футболістів «Динамо», апріорі то був один з найважливіших матчів сезону, що спонукали підопічних Грозного діяти з шаленою мотивацією. Для «Шахтаря» це був перший матч після виснажливої зустрічі проти «Реала». Крім того, «гірники» підійшли до поєдинку з кадровою проблемою. Олександр Гладкий, який у складі «Шахтаря» шість разів вражав ворота «Говерли», цього разу опинився поза грою. Легкого життя матч в Ужгороді донеччанам не віщував.

Травмованого Гладкого, як і передбачалося, на вістрі атаки замінив Факундо Феррейра. В лінії під нападником не знайшлося місця Бернарду. Марлос, Тейшейра та Тайсон відповідали за конструктив. В опорній зоні місця зайняли Фред і Тарас Степаненко. Ворота захищав Антон Каніболоцький, перед ним працювала зв’язка Ракіцький – Кучер. Праворуч розташувався Даріо Срна, ліворуч діяв Ісмаїлі.

В’ячеслав Грозний здивував відсутністю в основному складі Павла Кутаса. Відтак, місце на правому фланзі захисту зайняв Михайло Ряшко, ліворуч працював капітан Андрій Цуріков, а в центрі, – перед воротами Артура Рудька, – діяли В’ячеслав Лухтанов та Віталійс Ягодінскіс. Сергій Люлька прогнозовано вийшов в опорній зоні. Поруч з ним шанс отримав Євген Чумак, який останнім часом не потрапляв до основного складу «Говерли». Михайло Сергійчук, Віталій Гемега та Орест Кузик – то лінія під нападником Дмитром Хльобасом.

Господарі почали вкрай погано. Вже на першій хвилині «Говерла» могла пропустити, але простріл Ісмаїлі, на щастя для Грозного, захисники встигли заблокувати. Другим темпом наступ організував Тайсон, але бразильця зупинив піднятий асистентом арбітра прапорець. «Щахтар» атакував всією командою. Активно до стандартів підключалися захисники. Ярослав Ракіцький на четвертій хвилині після подачі кутового з вбивчої позиції пробив вище поперечини. Свій шанс отримав і Степаненко. Тарас наважився на дальній удар, але Рудько контролював ситуацію. Нарешті, й від прострілу Ісмаїлі господарі відбилися.

Зате в районі десятої хвилини «говерляни» були безсилими проти удару Ракіцького зі штрафного. Ярослав смачно приклався по м’ячу, змусивши капітулювати Рудька.

Потужний старт відібрав від «гірників» чимало сил, тому логічно, що «Шахтар» взяв перепочинок. «Говерла» за цей час намагалася організувати свій наступ, але навіть до штрафного майданчика ужгородці не доходили. Аж поки гості самі не привезли собі проблем. Ракіцький обрізався на своїй половині поля, Люлька підхопив м’яча і миттєво віддав на Хльобаса; Дмитро наблизився до воріт, прибрав з дороги Кучера і класно пробив у верхній кут воріт Каніболоцького.

Гол додав підопічним Грозного впевненості. В середині тайму ужгородці тримали суперника на відстані від своїх воріт, а попереду огризалися контратаками. Одна з таких пройшла на 22-й хвилині, але без завершального удару. Та варто було «Шахтарю» увімкнути наступну швидкість, як захист «Говерли» рухнув. Рудько впорався з подачею Тайсона зі штрафного, але при наступному стандарті, коли Тайсон виконав навіс уже від кутового прапорця, Артур припустився помилки. Очевидно, воротар надіявся на Лухтанова, який прикривав ближню стійку. Втім, В’ячеслав махнув повз м’яч (чи то трошечки підсік шкіряного), який затріпотів у сітці – 1:2.

Не пройшло й п’яти хвилин, як «Шахтар» забив втретє. Ісмаїлі на лівому фланзі відпасував на Тейшейру, той навісив до штрафного майданчика, Рудько зіграв на виході, але м’яча не вибив; шкіряний опинився у Марлоса, який легко розстріляв рамку. Гості відчули кураж. Удар Тейшейри з правого флангу потішив тренерську лаву «Шахтаря». Мірча Луческу, який до того нервував, уже з посмішкою реагував на події на полі. «Говерла», щоправда, дуже небезпечно огризнулася на 33-й хвилині. Кузик в ході швидкої контратаки віддав передачу на Кузика, той прибрав з дороги Степаненка і класно пробив. М’яч влучив у Ракіцького і вилетів на кутовий.

А потім була чергова помилка від Рудька. Артур загубив ворота після подачі Срною кутового, Факундо Феррейра виграв позицію у опонентів і влучно пробив головою – 1:4.

Кінцівка тайму пройшла в неквапливому темпі. «Говерла» заробила право на кутовий, але ніяких дивідендів з цього стандарту не витиснула. На протилежному боці поля черговою помилкою неприємно вразив Грозного Рудько. Щоправда, цього разу «гірники» не зуміли покарати господарів за невпевнену гру голкіпера. Та Мірчу Луческу це мало хвилювало. Більше – стан здоров’я Тайсона, який зазнав ушкодження та ще до перерви поступився місцем на полі Вікторові Коваленку.

Початок другого тайму відзначився моментом «Говерли». Після активності Сергійчука та Хльобаса на ударній позиції опинився Чумак. Євген цілив в кут, але Каніболоцький грав надійно. А от з грою Рудька надійність не асоціювалася. Чергова помилка Артура ледь не призвела до п’ятого взяття воріт. Ісмаїлі прострілив з лівого флангу, Рудькові ніхто не заважав, але Артур не втримав м’яча в руках. Шкіряний вдарився об стійку, після чого Ягодінскіс виніс його в поле.

«Шахтар» почувався дуже вільно і в неспішному темпі тероризував ворота суперника. З ударом Марлоса Рудько впорався, а от після навісу з флангу воротар вкотре помилився. Можливість для удару отримав Феррейра, але аргентинець запустив м’яча вище поперечини. Моментів на кшталт того, який був у Тейшейри, коли Алекс вибігав на ворота на 65-й хвилині, навіть не порахувати. Не дивно, що по такій грі «гірники» довели рахунок до вкрай непристойного. Спочатку Тейшейра скористався з передачі Срни і реалізував вихід один на один, а потім найкращий бомбардир першості реалізував пенальті, зароблений Срною (Цуріков сфолив проти хорвата).

Була б воля тренерів, матч вже тобі б закінчився. Але суперники мусили влагодити всі формальності. «Говерла» відверто догравала, а «Шахтар» працював над сьомими голом. Ударові Дентіньо забракло точності, з пострілом Едуардо зі штрафного впорався Рудько, а ще пізніше Артур відбив удар нападника головою після подачі кутового.

Впевнена і беззаперечна перемога «Шахтаря».

http://www.ua-football.com