2 грудня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1697 – Початок першої служби в новому кафедральному соборі святого (Лондон).

1804 – Проголошення Наполеона Бонапарта першим імператором Франції. Церемонія проголошення відбулася в соборі Нотр-Дам.

1805 – під Аустерліцом у Моравії Наполеон Бонапарт розгромив об’єднану російсько-австрійську армію.

1816 – у Лондоні луддіти (борці з верстатами) влаштували масові акти знищення машин і верстатів на підприємствах.

1823 – у посланні до Конгресу президент США Джеймс Монро проголосив «доктрину Монро» – принцип політичного невтручання європейських держав у справи Американського континенту.

1848 – 53-річний австрійський цісар Фердинанд I був змушений зректися престолу на користь свого 18-річного племінника Франца Йосифа I

1852 – президент Франції Луї Наполеон Бонапарт оголосив себе імператором Франції під іменем Наполеон III і заснував Другу імперію.

1863 – завершилося будівництво купола Капітолію у Вашингтоні (США).

1864 – у Петербурзі відбулася прем’єра першої української опери Семена Гулака-Артемовського “Запорожець за Дунаєм”.

1864 – Судова реформа в Російській імперії. Основні засади нововведень: рівність усіх перед законом, незалежність і незмінність суддів, введення суду присяжних для кримінальних злочинів тощо.

1870 – місто Рим проголошено столицею Італії.

1901 – американець Кінг Жилетт запатентував свій винахід – безпечну бритву з двостороннім одноразовим лезом. Винахід отримав назву «Жилетка».

1949 – Генеральна Асамблея ООН ухвалила Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції іншими особами. З того дня щороку відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства.

1960 – на металургійному заводі ім. Леніна в Кривому Розі перестали експлуатувати доменну піч «Криворізька-Комсомольська». На той час ця піч була найбільшою в світі.

1961 – кубинський лідер Фідель Кастро вперше заявив, що за поглядами він марксист-ленініст і має намір вести Кубу до комунізму.

1971 – утворення Федерації Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ, об’єднує 7 різних князівств).

1982 – хірурги з університету Юти вперше імплантували постійне штучне серце пенсіонерові Барні Кларку, з яким той прожив 112 днів.

1998 – Арешт колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка за звинуваченням у відмиванні викрадених державних грошей.

2001 – Найбільша нафтова корпорація США Enron оголосила про своє банкрутство. Розслідування “справи Enron” потягло за собою серію корпоративних скандалів у США.

2 грудня народились:

1859 – Сера Жорж, французький художник, основоположник пуантилізму.

1885 – Джордж Мінот, американський фізик, Нобелівський лауреат.

1890 – Олександр Шумський, нарком освіти УРСР, один із батьків «українізації» 1920-х років. Вбитий за особистим розпорядженням Сталіна, Хрущова та Кагановича по дорозі з Саратова до Києва.

1923 – Каллас Марія, грецька співачка (сопрано), солістка найбільших оперних театрів світу. Наприкінці 1950-х років у Каллас виникли серйозні проблеми з голосом, і в 1962 вона полишила сцену.

1937 – Осадчук Петро, український письменник і політичний діяч. Автор більш ніж 30 поетичних збірок. Видав книжку літературно-критичних статей і есе «Поезія – молодість душі».

1946 – Джанні Версаче, італійський модельєр, що заснував в 1978 році марку Versace, під якою випускаються елітна одяг, аксесуари, косметика, парфумерія та меблі.

1973 – Моніка Селеш, югославська та американська професійна тенісистка, що виступала за обидві ці країни; колишня перша ракетка світу.

1981 – Брітні Спірс, американська співачка. У 2008 році відсвяткувала своє десятиріччя у світі шоу-бізнесу. Нещодавно Брітні зарахували до 50 найкрасивіших людей світу.

http://www.parta.com.ua