Кластеринг

Відкриття дверей для транскордонних кластерів  у Словаччині та Україні

БО «Закарпатське агентство з інвестицій, інновацій та розвитку» спільно з Кошицьким Технічним Університетом протягом 2012- 2015 рр. успішно працювали над проектом КЛАСТЕРИНГ «Відкриття дверей для транскордонних кластерів у Словаччині та Україні». Фінансову підтримку проекту було надано в рамках програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна ENPI CBC 2007-2013.

Загальною ціллю проекту було визначено підвищення спроможності та посилення економічного потенціалу двох прикордонних регіонів (Кошицького в Словаччині та Закарпатського в Україні) через підтримку нових інноваційних транскордонних кластерів та кластерних ініціатив у співпраці з дослідницькими інституціями, університетами, підприємствами, організаціями з підтримки бізнесу, регіональними та місцевими дійовими особами.

У рамках проекту було проаналізовано два транскордонні регіони з точки зору можливостей розвитку та підтримки транскордонних кластерів та кластерних ініціатив. Для того щоб забезпечити максимальну ефективність і застосування результатів досліджень, особлива увага приділялася двом секторам, а саме ІКТ-сектору та харчовій промисловості, розвиток яких має пріоритетне значення для обох регіонів. Було розроблено 8 аналізів, включаючи «Соціально-економічний аналіз Кошицького краю та Закарпатської області з точки зору транскордонної кооперації та можливості кластерних ініціатив». Наступним етапом стало проведення конкурентного порівняння (бенчмаркінгу), тобто порівняння обраних регіональних характеристик з передовою практикою та стандартами. Це порівняння дозволило визначити найкращі практики та течії транскордонної співпраці у сферах науки, дослідницької діяльності та кластерів та адаптувати їх до потреб Кошицького краю та Закарпатської області. Важливим заходом проекту стали розробка курсу дистанційного навчання на тему кластерів та кластерних ініціатив та підготовки моделі спільного навчання. Дана діяльність створила можливості для спільного навчання партнерів проекту та зацікавлених учасників.

Проект заохочує співпрацю між двома регіонами, тобто має на меті допомогти представникам бізнесу у виявленні можливостей для спільного розвитку та кооперації. Регіональні та місцеві органи влади зможуть використати результати проекту при підготовці політики і програмних документів з транскордонного співробітництва, для підтримки та розвитку бізнес-середовища та заохочення інноваційної діяльності в регіоні. Університети та науково-дослідні інститути матимуть змогу краще визначати і сприяти інноваціям та науково-керованому регіонального розвитку.

zakarpatpost.net