Верховний суд став на сторону Закарпатської митниці

Верховний Суд України прийняв остаточне рішення на користь Закарпатської митниці ДФС у справі, що пройшла всі рівні судової тяжби.

Митниця відстоювала інтереси держави в справі проти одного з суб’єктів зовнішньоекономічних відносин, який намагався вести в оману митні органи. У 2013 році відповідно до Митного кодексу України було проведено невиїзну документальну перевірку одного із суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. В результаті встановлено значне заниження митної вартості під час імпорту товарів.

У ході здійснення митного контролю у формі пост-митного аудиту було встановлено факти порушення митного законодавства, які мали місце у 2012 році, коли вітчизняне Товариство здійснило митне оформлення двох поставок товару різного асортименту (меблі, частини меблів, фурнітура тощо виробництва та походження з Італії), під час якого митна вартість визначалась і декларувалась самостійно.

Сумніви митниці щодо правильності визначення вартості товару були обумовлені тим, що на її підтвердження були подані окремі документи, видані фірмою, зареєстрованою в м. Гонконг, Китай. Відтак з урахуванням повноважень митних органів на подання запитів до уповноважених органів зарубіжних країн від митних органів Угорщини було отримано копії документів, які вказували на справжній зміст зовнішньоекономічної операції.

Оборудка полягала у тому, що після прибуття з Італії (відправники – відповідні італійські виробники товару) на склад угорської фірми товар, навіть без перевантаження на інший транспортний засіб, перенаправлявся на адресу українського Товариства, при цьому було проведено заміну товаросупровідних документів, а саме: складались нові товаротранспортні накладні, в яких відправником вже зазначалось фірму зареєстровану в м.Гонконг, Китай, рахунки, в яких фактурна вартість товарів вказувалась у значно нижчому розмірі, ніж у відповідних експортних деклараціях, по яким здійснювалось вивезення товару з Італії.

За результатами проведеного пост-митного аудиту митницею було визначено суму податкового зобов’язання на загальну суму біля 700 тис. грн, проте підприємство оскаржило вказані податкові повідомлення до суду.

Лише через три роки після спроби незаконного переміщення товарів через митний кордон Верховним Судом України в даній справі поставлено крапку та винесено остаточне рішення на користь митного органу.

Наразі триває робота по стягненню з фірми імпортера податкового боргу.

Джерело: Відділ комунікацій ГУ ДФС у Закарпатській області