Військова кафедра УжНУ нараховує вже понад 100 студентів

Раз на тиждень, у четвер, – а це день військової підготовки в УжНУ, студенти – майбутні захисники Вітчизни – о 8-й ранку поспішають у двір юридичного факультету на шикування.
3 грудня, напередодні Дня Збройних сил України, Медіацентр УжНУ завітав до новоствореної кафедри військової підготовки, аби дізнатися, як підрозділу живеться та що там студенти вивчають.

Після шикування та перевірки наявності студенти перейшли у будівлю фізичного факультету, де продовжили слухати лекції. З нагоди прийдешнього свята до студентів-військовиків звернувся завідувач кафедри військової підготовки полковник Василь Олійник, побажавши всім щастя, здоров’я та позитивних здобутків у вивченні військової справи.
За словами Василя Васильовича: «Військовий день» починаємо з обговорення актуальних подій у нашій країні, інформуємо про новини із зони АТО тощо. Таку інформацію готує один із студентів.

Кафедра об’єднує 4 навчальних підрозділи з різних спеціальностей, які очолюють найбільш сумлінні студенти. Вирішенням організаційних питань та питань персоналу опікуються позаштатні помічники завідувача кафедри студенти Олександр Варшава та Крістіан Протас.

Студенти мають велике бажання вивчати військову справу. Це перший набір: 114 студентів – переважно хлопці, проте бажання захищати Вітчизну виявило і декілька дівчат. Одна з них навіть очолює навчальний взвод.

Наталія Свида, студентка 3-го курсу КНЕУ, командир 4-го взводу – «психологія» –розповідає: «Той, хто очолює взвод, крім того, щоб шикувати особовий склад, повинен кожного знати на обличчя, знати про хобі своїх підопічних, про їх психологічний стан». Дівчина зізнається, що ніяких «поблажок» до дівчат немає, бо «у нас гендерна рівність».

Усі дівчата на військовій кафедрі вивчають психологію, за винятком студентки 3-го курсу історичного факультету Діаніти Ситар, якій більше подобається бойове застосування підрозділів спеціального призначення: «Мені ближче до душі розвідка, ніж психологія, та й до фізичних навантажень звикла».

Всі викладачі кафедри з багаторічним військовим досвідом. Один із них, Володимир Кращенко, зауважує: «Як кадрові військові, ми передаємо свої знання студентам. Ми творимо історію – готуємо захисників Вітчизни. Дуже добре, що студенти нашого університету, не відриваючись від навчального процесу, можуть вчитись на військовій кафедрі. Тим, хто пройшов військовий вишкіл, легше влаштуватися на роботу».

Командир 1-го взводу (бойове застосування механізованих підрозділів) третьокурсник Андрій Дзямко (студент інженерно-технічного факультету) поділився, що, крім слухання лекцій, у навчальному процесі використовують макети РПК, АКМ та іншу навчальну зброю, а також «..стежимо за дисципліною – це головний навик, який допоможе досягти успіху й у професійній діяльності».

«Влітку нас чекає практика на полігоні з артилерійським озброєнням. Ми дізнаємося, як воно працює, не в теорії, а на практиці», – розповів командир взводу (бойове застосування підрозділів наземної артилерії) Олександр Побережник.

«Розвідники удосконалюють свої навички, вивчаючи сучасне військове обладнання та дорогу зброю найрозвиненіших країн світу», – зазначив командир другого взводу Василь Дьордь (студент юридичного факультету, 3-й курс).

Помічник завідувача кафедри (третьокурсник-психолог) Крістіан Протас розказав, що недавно робили опитування на тему «Для чого студенти навчаються на кафедрі військової підготовки?» –результати були дуже втішними: 90% опитуваних зізналися, що роблять це за власним бажанням, це свідчить про їхню цілеспрямованість; 92% студентів задоволені військовою підготовкою в нашому університеті, решта (8%) не визначилися, бо ще не встигли адаптуватись, оскільки вступили на кафедру пізніше за інших – як новий набір.

За матеріалами медіацентра УжНУ