Ліки можуть стати недоступними

Представники “Аптечної професійної асоціації України” звернулися з листом у Міністерство фінансів, Міністерство охорони здоров’я, Кабінет міністрів і парламентський комітет з питань охорони здоров’я щодо підвищення ставки ПДВ на лікарські засоби і медичні вироби до 20%, з проханням переглянути цю ініціативу, яка може зробити життєво важливі товари недоступними для більшої частини населення.

Як відзначається у листі, прийняття 27 березня 2014 року Верховною Радою закону “Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні”, яким було введено 7% ПДВ за операціями з поставки лікарських засобів та медвиробів, вже призвело до їх різкого подорожчання і позначилося лише на кінцевих споживачах.

Крім того, Міністерство фінансів ініціювало скасування надання пільг для окремих видів бізнесу.

“Сьогодні держава знову намагається нібито поліпшити платіжний баланс країни за рахунок пацієнтів. Твердження про скасування пільг для окремих видів бізнесу не має під собою ніякого підґрунтя і тільки вводить в оману, оскільки пільги надавалися саме споживачам, а не бізнесу. Тобто, можна назвати пільгами скасування режиму звільнення від оподаткування операцій з поставки лікарських засобів та виробів медичного призначення і введення ставки ПДВ 7%, а в найближчому майбутньому 20%?”, – наголошується в документі.

Крім того, аптеки відзначають, що “лікарські засоби” пацієнтам потрібні сьогодні, а завтра вони вже можуть не знадобитися. Пацієнти не можуть чекати, коли держава запровадить черговий проект по створенню спеціального фонду, в який нібито будуть надходити кошти, отримані бюджетом по сплаті ПДВ за фармацевтичну продукцію і, який може так і не запрацювати”.

Члени АПАУ просять керівництво країни знайти інші шляхи, які не будуть, в першу чергу, шкодити здоров’ю населення, роблячи лікарські засоби малодоступними.
“Подорожчання лікарських засобів для населення не буде сприяти стабілізації економічної ситуації в державі і не покращить міжнародний імідж України”, – резюмують представники АПАУ.

УкрМедіа