8 грудня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1154 – Ростислав Мстиславич став великим князем Київським.

1854 – Папа римський Пій IX проголосив догму непорочного зачаття Діви Марії.

1868 – У Львові засновано просвітницьке товариство “Просвіта”.

1905 – Загальний страйк в Мінську.

1919 – коаліція Антанти визнала східним кордоном Польщі “лінію Керзона”, тим самим юридично затвердивши окупацію Польщею етнічних українських земель – Холмщини, Лемківщини та Підляшшя.

1941 – У Польщі німецькі війська вперше застосували отруйний газ для вбивства євреїв.

1941 – Вторгнення японців у Таїланд, Малайю, Філіппіни і Гонконг. Китай оголосив війну Японії.

1968 – запланований перший у світі пілотований політ за обліт Місяця радянським космічним кораблем «Зонд-7». З ряду причин політ так і не відбувся.

08 грудня народились:

1542 – Марія Стюарт, королева Шотландії, дочка Якова V.

1708 – Франц I, імператор Священної Римської Імперії, Великий герцог Тосканський, герцог Лотарінський, чоловік Марії Терези.

1844 – Еміль Рено, французький вчитель, творець першого мультиплікаційного фільму.

1876 – Марія Крушельницька, українська актриса і письменниця.

1890 – Богуслав Мартіну, чеський композитор, який пройшов шлях від імпресіонізму через неокласицизм і вплив джазу до власного музичного стилю.

1927 – Микола Федорович Манойло, український оперний співак, народний артист СРСР.

1929 – Клара Михайлівна Рум’янова, артистка кіно, відома з озвучення більше 300 персонажів мультфільмів, у тому числі озвучувала зайця в останній випусках «Ну, постривай!».

1934 – Аліса Фрейндліх, радянська і російська актриса театру і кіно, народна артистка СРСР. Найвідоміша роль – Людмила Прокопівна Калугіна в «Службовому романі».

1936 – Девід Керрадайн, американський кіноактор. Всього актор знявся більш ніж в 100 фільмах. Новий виток популярності Керрадайну пов’язаний з його участю у “Вбити Білла”, що вийшов на екрани в 2003 і 2004 роках.

1945 – Євген Стєблов, радянський і російський актор театру і кіно, народний артист Росії. Грав доктора Мортімера у фільмах про Шерлока Холмса.

1953 – Кім Бейсінгер, американська актриса, колишня фотомодель, секс-символ. Виконавиця ролі дівчини Бонда у фільмі «Ніколи не говори ніколи».

http://www.parta.com.ua