9 грудня в Закарпатському художньому музеї Бокшая відбудеться презентація художнього альбому «Василь Свида. Нетлінне»

Презентація унікального художнього альбому «Василь Свида. Нетлінне» про життя і творчість нашого земляка – геніального скульптора, лауреата Державної (нині Національної) премії імені Шевченка була давно на часі. 

Передусім тому, що столітній ювілей митця громадськість нашого краю відзначила ще два роки тому. Проте ряд пунктів Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 100-річчя з дня народження Василя Свиди» залишився нереалізованим.

А мистецька постать скульптора воістину могутня. Упорядники – Ярослав Свида (син художника) та Борис Кушнір, співавтор ґрунтовної, глибоко аналітичної вступної статті Валентина Мартиненко гідно поцінували художню палітру та суспільну значимість творчості талановитого митця, розкриваючи таємниці його непростої долі і неповторних робіт.

Вступна стаття, до речі, має досить промовисту назву: «Здобути світ – «пішки і босим…».

Це не художнє перебільшення і тут найменше алегорії. Це та життєва правда, яка із селянського напівсироти, котрому голодне дитинство і злидні пророкували такі ж дорослі поневіряння, виробила художнього генія.
Він справді ніколи не забував про витоки і джерела своєї майстерності, народне «коріння», що живило його творчість і дало багатющу «крону» – цілу панораму історії і життя рідного краю.

Тому так сильно та проникливо звучать його рядки, звернені на схилі літ до читачів, і які стали насправді зверненням до нас і до прийдешніх поколінь, стали його заповітом: «Люди! Бережіть народне мистецтво. Це скарб, якому нема ціни!».

Не зайве нагадати, що Василь Свида майже тридцять років присвятив вихованню творчої молоді, і сьогодні понад двадцять п’ять його учнів – знані народні і заслужені художники України.

Варто відзначити, що розкішний альбом виданий за сприяння департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА у рамках програми, що передбачає підтримку видань творів закарпатських авторів, отож він поповнить фонди провідних книгозбірень нашого краю.

У презентації візьмуть участь упорядників книги: Ярослав Свида та Борис Кушнір, директор Всеукраїнського державного ордена Дружби народів видавництва «Карпати» Віктор Браславець, директор художнього музею Франциск Ерфан. Початок о 15.30

http://nedilya.net