Село на Іршавщині починає іти під землю

В кінці п’ятидесятих – на початку шестидесятих років двадцятого сторіччя в с. Ільниця видобуток бурого вугілля проводився шахтами №№ 1, 2, 3, 4, 5-біс та шахтою № 33, яка працювала до 2000 року, підземні розробки проходили безпосередньо під житловими будинками, про що свідчать маркшейдерські карти.

Вказані шахти закриті в середині шестидесятих років минулого сторіччя, а провали грунту, як наслідок їх діяльності, відбуваються в теперішній час. При огляді маркшейдерських карт, у зону ризику загрози провалу підпадають більше трьох сотень індивідуальних житлових будинків громадян. Черговий провал стався на початку грудня 2015 року у дворогосподарстві гр. Урста Н.В. Провал має циліндричну форму, в діаметрі до 8 метрів і глибиною до 3 метрів. За спостереженням мешканців села, провали стаються в період інтенсивних дощів, коли грунт розмокає. Така ж сама ситуація і з шахтою № 33, що працювала до 2000 року, на закриття її із державного бюджету були виділені кошти.

Для підтвердження причини провалів, у 2009 році було запрошено спеціалістів Закарпатської геологорозвідувальної експедиції, які надали висновок про техногенний характер виникнення провалів

У зв’язку з тим, що прогнозувати появу провалів практично неможливо, згідно з розпорядження голови Іршавської районної державної адміністрації створена комісія, яка при необхідності проводить обстеження провалів. Факти провалів ґрунту розглядаються на засіданні комісії техногенно-екологічної безпеки райдержадміністрації, приймаються міри щодо їх ліквідації за рахунок районного та сільського бюджетів.

Джерело: Іршавська РДА