Закарпатським чорнобильцям не вистачає ліків

Майже 5 тисяч закарпатці мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них дві з половиною тисячі – учасники ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, 290 – інваліди, близько тисячі постраждалих дітей, повідомили у Закарпатській ОДА.

За останні 9 років померло майже 900 чорнобильців, з них 63 – у нинішньому році.

«В цьому році вперше за останній час коштами на оздоровлення інвалідів-чорнобильців розпоряджаються управління соціального захисту населення районних адміністрацій та міськвиконкомів. Вони закупили санаторно-курортні путівки відповідно до заяв громадян, здебільшого на території області. Всього закуплено 94 путівки на суму 369 тисяч гривень, за якими оздоровлено 90 осіб, серед них і дитину з інвалідністю», – інформує начальник відділу з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк.

Водночас Наталія Омелянюк називає і ряд проблем в питаннях соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які треба вирішувати як на державному, так і на регіональному рівнях:

– Гостро відчувається недостатність ліжко-місць для чорнобильців в обласному госпіталі інвалідів війни та ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Відсутнє безкоштовне забезпечення ліками в медичних установах первинної ланки, особливо в Ужгороді. Роками перебувають на обліку громадяни пільгової категорії для поліпшення житлових умов та виділення земельних ділянок. У поточному році втратили право на забезпечення медикаментами навіть постраждалі діти та громадяни, віднесені до 3 категорії. Вдови чорнобильців роками добиваються зв’язку смерті своїх покійних чоловіків з наслідками аварії на ЧАЕС для отримання відповідних пільг. Залишається ряд інших проблем, які потребують вирішення, зокрема в пенсійному забезпеченні.

Департамент соціального захисту населення ОДА неодноразово направляв звернення до центральних органів виконавчої влади, зокрема і звернення депутатів обласної ради до Президента та Верховної Ради України, однак проблеми залишаються невирішеними.

Джерело: прес-служба Закарпатської ОДА