Студенти влаштували Андріївські розваги

15 грудня студенти відділення народної художньої творчості Ужгородського коледжу культури і мистецтв представили яскраве театралізоване дійство “Ой, Калета, Калета. Із чого ти вилита?..” – з нагоди дня Святого Андрія Первозванного.

Молодь відтворила неповторну атмосферу Андріївських вечорниць, вдаючись до пісенно-танцювальних та розважально-ігрових народних традицій, притаманних для мешканців різних регіонів України. Закарпатський колорит юні артисти майстерно втілили у коломийках та побутових замальовках, присмачених добірним автентичним гумором.

А оскільки це свято у фольклорі пов’язують із передбаченням долі – найчастіше особистої, жіночої, продемонстрували також деякі Андріївські загадування, які з народних вірувань упродовж століть трансформувались у звичайні юнацькі забавки. Спостерігаючи за тим, що відбувалось на сцені, присутні студенти переконувались: наші пращури в докомп’ютерну епоху розважались не гірше, ніж ми, а подібні вечорниці й тоді давали хлопцям та дівчатам змогу проявити свої таланти і, нерідко, почуття.

За словами керівника постановки – викладача курсу “Історія свят і обрядів” Олени Надворної, мета заходу не лише в тому, щоб укотре відзначити історико-культурну та художню цінність цього свята, але й надати студентам – майбутнім фахівцям культурно-дозвіллєвої сфери – можливість випробувати свої навички як організаторів, сценаристів, акторів, ведучих, декоративних і музичних оформлювачів тощо.

Джерело: управління культури Закарпатської ОДА