На Закарпатті відкрився завод із сортування сміття

На околиці с. Яноші Берегівського району відкрито першу чергу сміттєпереробного заводу, будівництво якого почали в 2012 році на кошти Євросоюзу.

Загальний бюджет проекту «Впровадження системи розподільного збору та утилізації сміття у Берегівському районі» (який крім заводу передбачає облаштування чотирьох полігонів за європейськими стандартами) становить 973 тисячі 523 євро. Перед будівництвом на околиці с. Яноші з двох гектарів землі зняли й вивезли родючий шар ґрунту, затим провели лінію електропередач та проклали автодорогу зі щебеневим покриттям протяжністю 1,3 кілометра. Завод перероблятиме 30 тисяч тонн відходів на рік, сюди звозитимуть сміття із 40 населених пунктів Берегівщини. Пробний запуск сортувальної лінії здійснили за участі керівництва області та Берегівського району.

– Проблема утилізації сміття – одна з найгостріших на Закарпатті, – зазначив голова ОДА Геннадій Москаль. – Хоча в Європі вона давно вже вирішена. Коли завод запрацює на повну силу, ми запросимо сюди голів сільських рад, які сьогодні мало під бульдозери не лягають, протестуючи проти звалищ і полігонів, щоб вони на власні очі переконалися, як треба боротися зі стихійними смітниками і отримувати прибутки від переробки відходів. Те, що в будівництво заводу вкладає величезні кошти ЄС, дуже показово – Європі дешевше зібрати й переробити наше сміття тут, ніж потім виловлювати його в Дунаї після кожного паводка. Особисто я зроблю все можливе, щоб таких заводів на Закарпатті було якомога більше.

Джерело: Закарпатська обласна адміністрація