Ужгородський гуртожиток назбирав сотні тисяч гривень боргів

Мешканці гуртожитку на вул. Бородіна,14 і представники підприємств, яким гуртожиток перейшов від колишнього власника «Закарпатбуд», вчора прийшли до міської влади, щоб знайти вихід із давнього конфлікту щодо передачі житла у власність людей.

Заступник міського голови Ужгорода Олександр Габор запросив на зустріч юриста міської ради, представників Фонду держмайна та підприємств-надавачів послуг – міського Водоканалу та «Закарапттяобленерго», перед якими є борг за воду та електроенергію.

Передача блоків гуртожитку, в яких живуть люди, їм у власність – досі не проведена, хоча тягнеться з 90-х років, у справі вже чимало судових рішень. Зараз Житлово-побутове підприємство та його дочірнє підприємство, які змінили колишній «Закарпатбуд» корпорації «Укрбуд», готові передати гуртожиток у комунальну власність міста, щоб далі він перейшов в оперативне управління комітету мешканців. Проте каменем спотикання залишаються чималі борги, які рахуються за підприємством, а там запевняють, що це борги людей, які не платили за надані послуги.

Люди нарікають, що колись платили підприємству єдину суму за проживання, а воно не перераховувало гроші надавачам послуг. Також годі визначити, скільки саме хто боргує за воду чи електрику. Крім того, запевняють, що суми боргу їм уже виставляли, вони оплачували, а тепер у них вимагають платити ще мало не десяток тисяч гривень.

Присутні на зустрічі представники «Закарпаттяобленерго» та Водоканалу розповіли, що кожному мешканцю вже встановлено індивідуальні лічильники, за якими люди справно платять. Але, наприклад, перед Водоканалом ще є більше 380 тисяч гривень давнього боргу, і треба доопрацювати механізм розрахунків, погодити остаточно хто і скільки винен.

Уся дискусія в міській раді тривала дуже емоційно, жителі гуртожитку і представники підприємства вкотре агресивно звинувачували один одного, ставили риторичні запитання.

Зрештою, за наполяганнями заступника міського голови Олександра Габора, всі погодилися з наступним механізмом: мешканці гуртожитку представляють бухгалтерії підприємства усі квитанції, чеки, якими можуть підтвердити оплату, проводиться взаємна звірка, все узгоджується з підприємствами-надавачами послуг, щоб чітко відділити борги мешканців від боргів підприємства, яке наразі є власником гуртожитку. На це визначили 3 тижні часу. Також паралельно триватиме процес передачі гуртожитку на приватизацію, у тому числі й у судах.

Джерело: Ужгородська міська рада