Грошей на Берегівську об’їзну влада не дає

Берегівська міська рада не полишає спроб реалізації завершення будівництва об’їзної дороги навколо Берегова до міжнародного пропускного пункту «Лужанка».

Тендер на проведення будівельних робіт перемогла компанія ПАТ «Південьзахідшляхбуд», якій вдалося виконати ремонтно-будівельних робіт на 29, 2 млн грн. Неодноразово мерія Берегова адресувала звернення до різних щаблів вертикалі влади України, в тому числі Закарпатської обласної ради, Служби автомобільних доріг у Закарпатській області, народних депутатів щодо термінової необхідності завершення будівництва об’їзної дороги. Адже наслідками проїздів багатотонних вантажівок через вулички 950-річного містечка є руйнування доріг, будинків та унікального арочного мосту 1875 р., який щороку все більше піддається руйнуванню та наближається до загрозливого стану.

Так, на серпневій сесії міської ради депутати також підтримали звернення щодо заборони проїзду наступного року великовагового вантажного транспорту через місто з 11.00 до 20.00 за к.ч., якщо температура перевищуватиме + 28 С.

А в листопаді міська рада звернулася з клопотанням в Державне агентство автомобільних доріг України. Так, в Укравтодорі відповіли, що у зв’язку з відсутністю відповідного фінансування проект втратив свою актуальність в частині будівельних норм та цін і потребує коригування. Також в 2014 р. підрядна організація «Південьзахідшляхбуд» збанкрутувала. Тому потрібно проводити новий тендер, а для цього треба ще й відкоригувати проектно-кошторисну документацію.

Також необхідне відповідне фінансування. Для завершення будівництва дороги, кажуть у Державному агентстві, тепер необхідно орієнтовно 307 млн грн., при цьому рівень фінансування галузі у 2015 р (3,3 млрд. грн) не дає змоги змоги ліквідувати навіть ямковість на автодорогах загального користування. Тому, втішають у Держагентстві, питання продовження будівництва дороги в обхід Берегова та с. Астей буде розглянуто у наступних роках за умови суттєвого збільшення фінансування дорожнього господарства.

Варто зазначити, що уряд України так і не погодив пропозицію колег з уряду Угорщини про залучення кредитних коштів під державні гарантії від кредитора «Угорського експортно-імпортного банку» на будівництво об’їзної в Берегові. Згідно підписаних міжурядових угод українська сторона зобов’язувалася до грудня 2014 року завершити будівництво об’їзної в Берегові для забезпечення належної експлуатації міжнародного пункту пропуску «Лужанка-Берегшурань».

Завершується відповідь Державного агентства автомобільних доріг України прозорим натяком спробувати добудувати дорогу міжнародного сполучення з орієнтовною вартістю 307 млн грн з допомогою податків місцевого бюджету.

beregszasz.com.ua