24 грудня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1790 – День взяття турецької фортеці Ізмаїл російськими військами під командуванням О. В. Суворова.

1914 – Короткий неофіційне припинення бойових дій на західному фронті Першої світової війни, яке відбувалося в Святвечір і Різдво 1914 між британськими та французькими солдатами з одного боку, і німецькими з іншого.

1917 – Проведено Загальноукраїнський (більшовицький) з’їзд Рад у Харкові, на якому проголошено маріонеткової Української Радянської республіки – УНР.

1924 – Албанія стала республікою, але вже в 1928 році парламент розпущений, а Албанія проголошена королівством.

1943 – Початок великого наступу радянських військ на Правобережній Україні.

1979 – СРСР почав окупацію Афганістану. Це сталося внаслідок чинення військового опору моджахедів і призвело до введення радянських військ.

1982 – Дослідний зразок найбільшого серійного вантажного літака у світі Ан-124 «Руслан» здійснив перший політ.

1997 – Відбувся перший концерт гурту «Мандри». Цей день вважається датою заснування гурту.

24 грудня народились:

1491 – Святий Ігнатій Лойола, засновник Ордену Єзуїтів. Ігнатій Лойола був активним борцем з протестанською Реформацією, поборником католицьких цінностей і захисником Папського авторитету у Європі.

1798 – Адам Міцкевич, польський поет-романтик. Поезією Адама Міцкевича захоплювався Тарас Григорович Шевченко. Згодом його твори переклали Іван Франко, Леся Українка, Максим Рильський, Микола Бажан, Андрій Малишко та Іван Драч.

1837 – Єлизавета Баварська, дружина імператора Франца Йосифа I, за народженням принцеса Баварії. Імператриця Австрії з 24 квітня 1854 (дня укладення шлюбу), королева-консорт Угорщини.

1844 – Желехівський Євген Ієронімович, лексикограф, фольклорист і педагог, автор «Малорусько-німецького словника».

1905 – Костянтин Данькевич, український композитор, народний артист СРСР (опера «Трагедійна ніч», балет «Лілея»).

1906 – Джеймс Хедлі Чейз, англійський письменник, написавший більше 80 детективів. Цікаво, що події більшості його творів відбуваються в США, герої розмовляють американським сленгом, хоча сам автор там жодного разу не був.

1908 – Любов Добржанська, радянська актриса театру і кіно, народна артистка СРСР («Бережись автомобіля», «Іронія долі або з легким паром» та багато інших).

1937 – В’ячеслав Чорновіл, літературний критик, публіцист, діяч руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу.

1946 – Леонід Філатов, російський актор, режисер, поет.

1971 – Рікі Мартін, пуерторіканський співак, один із самих продаваних латиноамериканських артистів, який не раз був нагороджений преміями «Греммі».

1981 – Діма Білан, російський співак, перший російський виконавець – переможець Євробачення в 2008 році.

http://www.parta.com.ua