Берегово зливає стічні води сусідям за кордон

Канал Верке, що протікає центром міста Берегово, нещодавно знову обмілів і перетворився на невеличкий та смердючий потічок. Особливо це помітно в районі лікарні.

Справа у тім, що вода у канал потрапляє з Боржави. На початку квітня був здійснено монтаж греблі, і Верке наповнився чистою водою. Тут було проведено роботи з очистки. І навіть оселилися качки.

Тепер все виглядає зовсім інакше. Греблю працівники Берегівського управління водного господарства демонтували на зиму, вода з Боржави більше не надходить. Тож мешканці та гості міста змушені будуть аж до весни спостерігати за ганебним явищем – як по місту течуть каналізаційні стоки.

Найбільше забруднюються Верке через те, що очисні споруди не працюють належним чином. На сьогодні місто охоплене каналізацією лише на 40%, а очисні споруди працюють на 35%, та здійснюють лише механічну очистку. Тому багато мешканців не мають іншої альтернативи, як скидувати нечистоти просто у річку.

Вирішення цього питання вимагає значних коштів – лише проект реконструкції очисних споруд коштує 400 тис. грн. Тому питання каналу Верке все ще залишається відкритим.
Представник управління водного господарства Микола Козлюк вважає, що систематичне забруднення каналу в Берегові може стати проблемою міждержавного рівня.

За його словами, до Верке потрапляє не лише неочищена каналізація, а й відходи підприємств, полімерні відходи, токсичні речовини, які не розкладаються і не перероблюються. Всі вони потрапляють через Латорицю та Бодрог в Угорщину та Словаччину.

Джерело: Beregovo.Today