«Батьківщина» вважає неприйнятним урядовий проект Держбюджету

«Батьківщина» вважає неприйнятним урядовий проект Державного бюджету на 2016 рік та пропонує скерувати законопроект на доопрацювання, а уряд – відправити у відставку.
Про це заявила лідер фракції Юлія Тимошенко під час виступу в парламенті при обговоренні проекту бюджету на 2016 рік.

«Цей бюджет – це вирок державі! Це бюджет прощання: або прощаємося з урядом, або прощаємося з країною. І тому нам потрібно цей бюджет, як неприйнятний, направити в Кабмін на доопрацювання разом з відставкою уряду», – наголосила вона.

Тимошенко звернула увагу, що проект бюджету на 2016 рік подався в парламент з порушенням Конституції, Бюджетного кодексу та іншого законодавства.

Голова фракції рекомендувала «викинути на смітник» макропоказники та зауважила, що за два роки уряду Яценюка ВВП на душу населення у валюті зменшився в 1,9 рази: був 4 тис. дол. США, а став – 2 160.

Політик нагадала, що проект головного фінансового документа розроблений на «неіснуючій податковій базі та неіснуючих соціальних законах, а 64 млрд. гривень в доходах поставлені без відповідних законів».

«У цьому бюджеті скасовані всі залишки пільг для дітей-сиріт, самотніх мам, пенсіонерів – забрали все! Не залишилося жодної соціальної підтримки. А головне – нас далі продовжують штовхати в боргову яму: заклали 3,7% дефіциту бюджету, 83,7 млрд. треба буде запозичити, тож ми станемо жебраками. За два роки борг дорівнює рівню ВВП, а завжди був не більше 30%!» – обурилася народний депутат.

Юлія Тимошенко пояснила, що уряд передав повноваження щодо фінансування видатків на освіту, науку та охорону здоров’я на місцевий рівень, але не забезпечив ці видатки грошима. Вона уточнила, що йдеться про 62 млрд. гривень.

«Це означає, що кожна місцева громада з ухваленням цього бюджету буде банкрутом!» – переконана лідер «Батьківщини».

Окрім цього, вона заявила, що в бюджеті не закладені необхідні ресурси на індексацію зарплат та пенсій за шаленою інфляцією, а тарифи на житлово-комунальні послуги залишено ті ж, незважаючи на світову тенденцію зменшення ціни на газ.

«Ми з вами як депутати повинні знати, що живемо та працюємо для людей, а в них за два роки вже не залишилося заощаджень. Це бюджет поховання нашої країни та людей!» – сказала Голова фракції.

Що стосується Закарпаття, то депутати облради на цьому тижні ухвалити так званий «технічний» бюджет, яким керуватимуться, у разі, якщо Парламент не ухвалить Держбюджету до кінця року.

Керівник фракції «Батьківщина» в Закарпатській облраді Олександр Кеменяш прокоментував ситуацію так: «Насправді ніхто не знає, як виглядатиме Держбюджет і, яке додаткове навантаження матимуть місцеві бюджети, тому про щось конкретне говорити важко. Ми не закрили сесію й призначили друге пленарне засідання на 30 грудня, якщо раптом Парламент ухвалить кошторис країни. Згадайте, як Яценюк критикував Азарова за бюджети «під ялинку», а тепер він продовжує робити теж саме».

http://nedilya.net