Боржавській вузькоколійці – 107 років

24 грудня Боржавська вузькоколійка, яка у народі має назву «Анця Кушницька» та є однією з діючих вузькоколійних залізниць в Україні, відзначила своє 107-річчя з початку існування.

Важливо зазначити, що вузькоколійка об’єднує три райони області: Виноградівський, Берегівський та Іршавський, її загальна довжина складає 123 км, ширина колії — 750 мм.

З метою запобігання руйнування вузькоколійки, яке розпочалося останнім часом та розроблення плану дій щодо її збереження та можливого функціонування 24 грудня п.р., за ініціативи управління туризму та курортів Закарпатської облдержадміністрації спільно з представниками Берегівської, Виноградівської, Іршавської райдержадміністрацій, а також громадських організацій, у м.Іршава було обговорено можливі шляхи вирішення зазначеного питання.

Першочерговими завданнями визначено:
– підготувати звернення до депутатів Закарпатської обласної ради, з подальшим зверненням до Верховної ради щодо налагодження співпраці з Укрзалізницею у питанні ефективного функціонування Боржавської вузькоколійки;
– Іршавській райдержадміністрації спільно з громадськістю району ініціювати визнання вузькоколійки історичною пам’яткою місцевого значення із подальшим використанням її в туристичній сфері району.
– управлінню туризму та курортів облдержадміністрації, у рамках виконання Програми розвитку туризму і курортів Закарпатської області на 2016-2020 роки та з метою інформаційного забезпечення про функціонування Боржавської вузькоколійки, організувати та провести у 2016 році інформаційно-рекламний тур для представників засобів масової інформації та туроператорів з різних регіонів України.

Також, присутніми було прийнято одноголосне рішення щодо проведення чергової робочої наради із зазначеного питання у другій декаді січня 2016 року, на території Виноградівського району.

Управління туризму та курортів Закарпатської облдержадміністрації

One thought on “Боржавській вузькоколійці – 107 років

  • 30.12.2015 at 16:38
    Permalink

    У Іршаві поїзд був ОДИН РАЗ за цей рік і то лише заради свята!!!! А на переїздах у Сільці стоп-знаки стоять, хоча поїзд і не їздить. Ісе нормально?

Comments are closed.