П’ять районів Закарпаття постраждали через дощі

Протягом 10-11 січня на території Закарпатської області випало 15-20, а місцями 25-30 мм дощу. Внаслідок цього відбулося підняття рівня ґрунтових вод, а відтак – підтоплення окремих дворогосподарств і житлових будинків.

Подекуди на річках утворилися льодові затори. Від негоди постраждали 5 районів – Тячівський, Рахівський, Виноградівський, Міжгірський та Іршавський, інформує Управління ДСНС у Закарпатській області.

На Тячівщині в смт Дубове відбулося часткове підтоплення вул. К.Маркса. У полоні стихії опинилися 9 дворогосподарств. Із трьох обійсть воду відкачали бійці державного пожежно-рятувального поста смт Дубове. Із решти господарств вода зійшла самопливом. Крім цього, рятувальники розчистили підмостові опори транспортного моста від нанесеного течією сміття.

У Виноградові внаслідок рясних дощів стався перелив води через вул. Персикову поблизу одного з житлових будинків. Працівники 6-ї державної пожежно-рятувальної частини, виїхавши за викликом на місце події, розчистили придорожню канаву й таким чином ліквідували небезпеку.

На Рахівщині завдяки діям рятувальників вдалося уникнути підтоплення дворогосподарств. У Рахові під водою частково опинилася вул. Комарова, створивши загрозу підтоплення шести приватних обійсть. Бійці 3-ї державної пожежно-рятувальної частини спрацювали на випередження – вони відкачали близько 13 кубометрів води й таким чином врятували житлові будинки від наслідків негоди.

У Міжгірському районі внаслідок льодоходу утворилися два льодові затори, які загрожували підтопленням дворогосподарств. У с. Колочава на річці Колочавка затор із криги мав розміри 10×25 м. Бійці державного пожежно-рятувального поста с. Колочава спільно з місцевим населенням за допомогою підручних засобів ліквідували затор і завадили суттєвому підняттю рівня води в річці. У с. Пилипець на річці Репинка утворився льодовий затор розміром 25×200 м. Ще ввечері бійці ДПРЧ-4 смт Міжгір’я пробили у кризі отвори, через які вода могла безперешкодно проходити вниз за течією. Уночі ж лід зійшов повністю, звільнивши русло водойми.

Ще два льодові затори утворилися в Іршавському районі – на річці Іршавка в с. Сільце та на річці Боржава в с. Велика Розтока. Розмір першого затору становив 15х500 м, а другого – 20 м завширшки та 1,7 км завдовжки. В обох випадках через потепління й дощі крига зійшла самопливом. Лід залишився тільки на берегах річок.

Наразі фахівці Управління ДСНС України у Закарпатській області здійснюють постійний моніторинг ситуації на території краю.

Джерело: У ДСНС України у Закарпатській області