У Перечині відбувся різдвяний фестиваль

9 січня в закарпатському райцентрі Перечин відбувся вперше різдвяний фестиваль «Перечинські колядки». Захід проходив у центральному парку біля пам’ятника Федору Фекеті.

Програма була насичена різноманітними атракціями як для дітей, так і для дорослих. Протягом 2,5 годин зі святкової сцени лунали колядки у виконанні учасників фольклорних колективів Перечинщини та міст-побратимів з Польщі та Словаччини.

Надзвичайно цікавими були театралізовані постановки з різдвяними персонажами. Чимало гостей фестивалю протягом концерту були біля сцени і разом з артистами славили народження Ісусика – Спасителя людства.

Діти з цікавістю розглядали овечок у кошарі, намагалися доторкнутися до них і погладити. Та улюбленцем як дітвори, так і дорослих був баран з крутими рогами. Гості фестивалю форкалися і селфилися з тваринами, а також у фотозоні з різдвяними персонажами.

Ясно, що організатори фестивалю ставили за мету пропагувати різдвяні звичаї і традиції. Однак чимало забав було проведено для дорослих, в яких ті охоче брали участь. Конкурсів було чимало, всі учасники докладали максимум зусиль, аби показати якнайкращий результат.

Вони намагалися закинути пластикове кільце на порожню пляшку, закинути якомога далі чобіт, з’їсти та перемолоти якнайшвидше морковку і т.д. Переможці отримували подарунки – чи то пляшку вина, чи баночку меду. Натомість глядачі отримали хороший настрій і позитивні емоції.

– Ми з друзями приїхали спеціально з Лумшор, де відпочиваємо, на фестиваль – розповідає львів’янка Оксана. – Закарпатську кухню обожнюємо, але тут вперше смакували закарпатські страви на тюках з соломи, які вкриті домотканими килимами. Це так колоритно!

Натомість продавці нарікали, що виторг слабкий, люди запитували ціну і тільки руками махали, що було зрозуміло без слів – дорого.

Берегівчани літр вина продавали по 60 грн., тячівчанка кілограм бринзи правила за сотню. Хоча надворі було і вогко, холодно, однак гості не дуже «налітали» на спиртні напої, аби зігрітися. Пробували рятуватися чаєм, глінтвейном. 180-грамовий стакан гарячого напою чорнявий молодий чоловік продавав по 15 грн. Люди почали обурюватися, що напій несмачний, у нього смак смородинового соку, спецій не чути. Господар став виправдовуватися:

«Спеції осіли на дно, напій так швидко розкуповують, що не встигає все переробити». Ну, і як завжди на закарпатських гастрономічних фестивалях, були шашлики, боґрач, печена картопля. Ну як без них?!

Тетяна Грицищук, фото автора