13 січня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1681 – У Бахчисараї підписано договір, який завершив Московсько-турецьку війну. Згідно з Бахчисарайською угодою, Османська імперія визнала Україну за Московією.

1854 – Фаас Ентоні з Філадельфії запатентував новий музичний інструмент – акордеон.

1928 – У трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах.

1942 – Почалося примусове вивезення населення України в Німеччину (Ґастарбайтери).

1989 – У всій Великобританії комп’ютери були вперше паралізовані вірусом «Friday the 13th» («П’ятниця, 13-те»), відомим також під назвою «Jerusalem», котрий періодично активізується в дні, коли 13 число припадає на п’ятницю.

1991 – У Литві відбулись криваві сутички між підрозділами радянської армії і місцевим населенням, спровоковані Кремлем, що намагався запобігти виходу республіки з СРСР.

1992 – Республіка Кіпр визнала незалежність України.

1993 – У Парижі представники 130 країн підписали «Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і її знищення».

1999 – 36-річний Майкл Джордан, жива легенда американського баскетболу, офіційно оголосив, що залишає команду «Чикаго Булз» і припиняє професійну кар’єру баскетболіста.

2000 – Про свою відставку з поста глави компанії «Microsoft» заявив її співзасновник і багаторічний керівник Білл Ґейтс.

13 січня народились:

1779 – Єлизавета Олексіївна, російська імператриця, дружина Олександра I

1827 – Микола Бекетов, один з основоположників фізичної хімііі та хімічної динаміки, заклав основи принципу Алюмінотермія.

1827 – Бекетов Микола, російський фізико-хімік.

1864 – Він Вільгельм, австрійський фізик, лауреат Нобелівської премії за дослідження явищ випромінювання і поглинання абсолютно чорним тілом (закони Віна).

1877 – Левко Мацієвич, український інженер-конструктор, винахідник, політичний діяч; перший український авіатор.

1894 – Євген Онацький, провідний діяч Організації Українських Націоналістів, громадський діяч, журналіст і науковець.

1954 – Глизін Олексій, російський поп-співак. Найвідоміші пісні: «Зимовий сад», «Ти не ангел» та багато інших)

1972 – Щербо Віталій, білоруський гімнаст, шестиразовий переможець Олімпійських ігор.

1977 – Орландо Блум, англійський актор. Отримав популярність завдяки ролям у кінотрилогії «Володар кілець», пригодницькому фільмі «Пірати Карибського моря».

http://www.parta.com.ua