В Ужгороді грипом хворіють виключно приїжджі

В Ужгороді, як і на Закарпатті загалом, наразі не виявлено жодного випадку захворювання краян на грип. В обласній інфекційній лікарні двоє пацієнтів із грипом, але це приїжджі з Києва.

Як повідомив начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міськради Василь Решетар, за останній тиждень до медиків обласного центру із симптомами гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ) звернулися близько 700 осіб, госпіталізовано 54. Це майже стільки ж звернень, як і попереднього тижня, і не більше, ніж у такий же період минулих років. Про наближення до епідпорогу наразі не йдеться.

Проте грип уже масово виявляють на сході країни, станом на 12 січня, більше двох десятків людей померли від ускладнень, викликаних так званим “свинячим” штамом. Ситуацію в кожній із областей 13 січня обговорювали в ході селекторної наради Міністерства охорони здоров’я.

Очікується, що за 2-3 тижні грип може дійти і на Закарпаття. Василь Решетар наголосив: якщо медики вже готові протидіяти грипу, то населення взагалі не готове до епідемії і саме це – найбільша загроза. Найефективніший захист – щеплення, але в Ужгороді його зробили тільки близько 300 осіб і тільки за бюджетні кошти. Не роблять профілактику навіть представники груп ризику в яких найбільш імовірні ускладнення: люди з хронічними захворюваннями, діти віком 1-2 роки. Якби 70% населення зробило щеплення, вірус перестав би циркулювати.

Медики запевняють: ужгородцям зробити щеплення ще не пізно, імунітет до наближення “хвилі” захворювань ще встигне виробитися.

Джерело: Ужгородська міська рада