Закарпатця позбавили угорського громадянства

Президент Угорщини Янош Адер своїм указом позбавив угорського громадянства ще двох осіб, серед них – уродженець Закарпаття.

Як повідомив “Угорський Офіційний вісник” (Magyar Kozlony), угорське громадянство відкликане в Ласло Філіпа (попереднє ім’я Філіп Василь Дмитрович), народженого в с. Глибокий Потік на Тячівщині, 1971 р.н.

Також громадянства позбавлено жінку з Воєводини (Сербія). Офіційних причин не вказується.

Утім, як повідомляли представники влади Угорщини чимало осіб з інших країн отримало угорське громадянство за спрощенною процедурою обманним шляхом. Їхні документи перевіряються, і якщо факт шахрайства підвтерджується – документи про отримання громадянства Угорщини анулюються.

Зокрема, представники прикордонної поліції при перевірці документів мають скласти рапорт на громадянина з паспортом Угорщини, якщо він не володіє угорською мовою. Тому чимало закарпатців, які отримали угорське громадянство обманним шляхом, намагаються потрапити на територію Шенгенської зони через територію Словаччини.

Варто додати, що протягом 2015 року Угорщина посилили вимоги щодо претендентів до отримання угорського громадянства за спрощеною процедурою, а також почала ретельно перевіряти тих, хто отримав громадянство у сумнівний спосіб. Це вилилося у низку указів про позбавлення угорського громадянства, зокрема і українців, переважно закарпатців.

Станом на вересень цього року Президент Угорщини позбавив угорського громадянства 53 особи, переважно сербів та українців. Але до кінця 2015 року було ще кілька указів про позбавлення громадянства українців.

tyachiv.com