Під Замковою горою в Хусті росте дерево-гігант, що пережило дві світові війни

Згідно з офіційною статистикою найстарішим деревом України є двотисячолітній ялівець, який росте на мисі Сарич. Його обхват становить 4,90 м, а висота – 15 м. Найстарішим же деревом Закарпаття визнано Діда-дуба, що росте у с. Стужиця Великоберезнянського району. За підрахунками фахівців, велетові більше тисячі років.

Утім Хуст має свої рекорди. Верба, що росте над Хустецем, під Замковою горою має обхват більше трьох метрів, а діаметр – близько – 1,5. Зі слів старожилів, дереву далеко за сотню років і воно є безмовним свідком як двох світових війн, так і трагічних подій Карпатської України.

Власне крону насадження утворює сплетення чотирьох вербових стовбурів, які зрослися між собою. Звідси і такий масивний обхват біля основи дерева. До речі, непримхлива до кліматичних умов верба у Закарпатті є досить розповсюдженим деревом і росте у 14 разів швидше за інші зелені насадження.

-У нас унікальна природа. Тому, гадаю, доцільно було б створити своєрідну Книгу рекордів Хуста, – каже громадський активіст Мирослав Калинич. – Адже крім дерева-гіганта нас оточує іще багато різноманітних цікавинок і вартих уваги пам’яток.

Слід зазначити, що Хуст має справді багатий природний ареал, тільки в Долині нарцисів росте більше 500 видів рослин, 15 із яких занесені в Червону Книгу.

mediakhust.net