На Закарпатті хочуть вирішити проблеми зі сміттям

На Закарпатті планують створити три міжрегіональні полігони для відходів, які відповідатимуть європейським нормам. Про це заявив голова обласної ради Михайло Рівіс під час інтерв’ю на ОДТРК “Тиса-1”.

Будівництво полігонів має на 50 років наперед вирішити питання збору та поводження з твердими побутовими відходами. “Для цього ми знайшли механізми фінансування і хто буде цим займатися. Фактично це буде проводитися через структури Європейського банку реконструкції і розвитку. Наразі проходить процес узгодження термінів надання кредиту комерційній фірмі “АВЕ”. Ми працюємо над тим, аби якнайшвидше створити ці три полігони і дати краянам альтернативу, куди вони мають позбуватися сміття. Якщо цього не зробити, то сміття викидатиметься у річки”, – розповів Рівіс.

Усі полігони мають розмістити так, щоб найвіддаленіші точки, звідки возитимуть сміття, були менш як за 50 кілометрів. Місця ще не визначені: спочтку мають пройти громадські слухання.

“Всі розуміють, що в Ужгородському районі вкрай необхідно збудувати сміттєпереробний завод. Адже Ужгород є одним із найбільших міст Закарпаття, де великий потік твердих побутових відходів. До полігону та заводу звозитиметься сміття з обласного центру та його району, Великоберезнянщини та м. Чоп. Інші полігони плануються на території Виноградівщини”, – розповів Михайло Рівіс.

Чиновник додав, що на Закарпатті сміття планують лише сортувати. Для переробки отримані брикети відправлятимуть в інші регіони.

За матеріалами Закарпатської обласної ради