Вулична торгівля псує туристичний імідж Хуста

Торгівля “з тротуару” є нелегальною. До того ж псує обличчя туристичних міст Закарпаття і несе загрозу здоров’ю покупців. Із цим явищем постійно борються правоохоронці, а допомагають їм у цій нелегкій боротьбі місцеві активісти.

У невеликому закарпатському Хусті, до прикладу, рейди проти вуличної торгівлі проводять регулярно. З метою хоч трохи приблизити місто Хуст до європейського взірця, близько місяця тому хустські активісти, в числі яких були місцеві художники, співаки та просто небайдужі містяни, разом із представниками місцевої влади та поліцією, провели рейд проти стихійної торгівлі на головних вулицях міста.

Основною метою, яку ставили перед собою молоді люди, було донести інформацію до продавців та покупців товарів на «стихійних ринках» про незаконність такого роду діяльності. А також попередити самих покупців про небезпечність вживання таких продуктів.

Торговцям вже далеко не вперше пропонували перейти торгувати на ринки, на яких, як запевнили представники адміністрацій, на них чекає близько сотні облаштованих безкоштовних місць. Але торговці вперто не хочуть іти зі своїх «пригрітих» точок. І коли поліцейські проводять рейд, вони блискавично згортаються і так само миттєво вертаються на місце, коли представники закону йдуть геть.

«Важко боротися з цим явищем, – констатує начальник Хустської поліції підполковник Володимир Михайлович Щадей, – здебільшого там торгують люди похилого віку, пенсіонери, яким важко роз’яснити чому не можна на тому чи іншому місці торгувати, і чому це небезпечно для здоров’я людей. Можливо, на це піде не один місяць або й рік. Але ми працюємо кожного дня над цим питанням».

Володимир Щадей також повідомив, що поліцейськими складено десятки адмінпротоколів як за несанкціоновану торгівлю “з тротуарів”, так і за незаконні валютні операції (валютників). І в декількох випадках суд уже оштрафував торговців, а у валютників вилучив чималу кількість грошей.

Джерело: Відділ комунікації ГУНП України в Закарпатській області