Закарпатські прикордонники спільно з прокуратурою працюють над поверненням земель вздовж лінії кордону у державну власність

У прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг начальника Мукачівського прикордонного загону Володимира Паршикова.

Йшлося про особливості процесу повернення земель у державну власність вздовж лінії кордону.

«Адміністрація Державної прикордонної служби спільно з Мукачівським загоном працюють над поверненням у державну власність земельних ділянок, розташованих вздовж лінії кордону, які з порушенням закону були передані рішеннями місцевих органів влади у власність фізичним особам. Ця робота проводиться у тісній взаємодії з прокуратурою Закарпатської області, – поінформував В. Паршиков.

– На підставі отриманих архівних документів опрацьовано та подано до суду ряд позовних заяв про скасування рішень та повернення у державну власність земельних ділянок з незаконного володіння».
21 січня п.р. Берегівський районний суд виніс рішення щодо повернення у державну власність в особі Мукачівського прикордонного загону 18-ти земельних ділянок загальною площею майже 35 га.

Вартість цих земель складає більше мільйона гривень. 24 грудня 2015 року рішенням Апеляційного суду Закарпатської області вже повернуто у державну власність 9 земельних ділянок загальною площею 17 гектарів вартістю майже 520 тисяч гривень.

 

 

 

 

 

 

«Аби надати докази, правоохоронці працювали в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України, галузевому державному архіві Держприкордонслужби та архівних установах Закарпатської області. Після цього подали відповідні позови до Берегівського районного суду стосовно фізичних осіб, а також Головного управління Держземагентства в Закарпатські області та Берегівського районного управління юстиції про скасування низки наказів Головного управління Держземагентства області і повернення у державну власність земельних ділянок з незаконного володіння», – повідомив Володимир Владиславович.

За його словами, підготовлені документи та подано позов до суду щодо оскарження рішень по виділенню ще майже 80 гектарів земель розташованих у безпосередній близькості до кордону.

Керівник Мукачівського прикордонного загону також зазначив, що землі в межах прикордонної смуги та інші землі, необхідні для облаштування та утримання інженерно-технічних споруд і огорож, прикордонних знаків, просік, комунікацій тощо надаються в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України. Крім того, відповідно до Земельного кодексу України, ділянки, що належать до земель оборони, мають використовуватися виключно згідно із Законом України «Про використання земель оборони».

«Державні органи у Закарпатській області при виданні наказів про відведення та передачу у власність земельних ділянок не врахували норм чинного законодавства. Визначили, що до відання центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, належить розпорядження цією земельною ділянкою, яка відноситься до земель оборони. Зазначені накази є протиправними та створюють загрозу для забезпечення належного виконання прикордонниками завдань з охорони державного кордону», – наголосив начальник Мукачівського прикордонного загону Володимир Паршиков.

http://www.carpathia.gov.ua