Євросоюз зупинить дію Шенгену. Заради його збереження

Міністри внутрішніх справ ЄС повідомили про можливе закриття Шенгенської зони на строк до двох років, якщо Євросоюз не зможе обмежити потік мігрантів з Близького Сходу та країн Африки в найближчі дні.

Ряд країн ЄС у зв’язку з міграційною кризою ввели тимчасовий прикордонний контроль до травня 2016. На засіданні міністрів внутрішніх справ країн ЄС в Амстердамі було вирішено, що може знадобитися збереження прикордонного контролю на строк до двох років, оскільки малоймовірно, що криза буде ліквідований за цей час, повідомив секретар засідання, міністр з питань міграції Нідерландів Клаас Дейкхофф.

Частина учасників засідання підкреслила, що дане тимчасове рішення мало би відрізати Грецію, куди цього року по морю з Туреччини прибуло понад 40 тисяч мігрантів. З 1 січня в дорозі потонуло більше 60 біженців.

За словами грецької влади, закриття спрямованих на північ маршрутів міграції не вирішило би проблему, навіть якби воно було здійснено.

«Час минає», – наголосив під час засідання єврокомісар з міграції Дімітріс Аврамопулос, який закликав країни союзу посилити узгоджені заходи з контролю міграції в Європі. Він також підкреслив, що в іншому випадку, Шенгенській зоні, яка проіснувала 30 років, загрожує розвал.

За словами Клааса Дейкхоффа, час для спасіння Шенгенської зони вже минув. «Рік тому ми попереджали, що, якщо не знайдемо рішення, Шенген опиниться під тиском. Тепер це відбулося», – зазначив він.

tyzhden.ua