Мокаль визвався рятувати Боржавську вузькоколійку

Що потрібно, аби не тільки зберегти, але й забезпечити розквіт сторічної Боржавської вузькоколійки, обговорили під час наради в обласній адміністрації, яку провів керівник краю Геннадій Москаль.

Разом з представниками районів, на території яких пролягає шлях Боржавської вузькоколійки, обговорили стан та перспективи функціонування історичної спадщини.
Позиція Геннадія Москаля принципова: Боржавську вузькоколійку необхідно зберегти як єдиний майновий комплекс і потрібно розвивати її туристичний потенціал, який у неї, безперечно, величезний.

– Ми повинні пам’ятати, що ця залізниця – історія Закарпаття, збудована ще за часів Австро-Угорської імперії. Не маємо права її занапастити. У країнах Європи – Румунії, Словаччині, Австрії – де лишилися подібні вузькоколійки, вони користуються шаленою популярністю серед туристів, – прокоментував Москаль.

За офіційною статистикою, вздовж маршруту Боржавської вузькоколійки на території трьох районів є з півсотні об’єктів туристичної сфери – винні підвали, сільські садиби тощо. Водночас у просуванні вузькоколійки, як туристичного продукту, немає системного підходу – кожен район залучає туристів окремо. Вирішили, що управління туризму та курортів ОДА спільно з районними адміністраціями розробить маршрут «Боржавська вузькоколійка» із об’єднанням туристичних об’єктів вздовж цієї залізниці, аби централізовано його просувати єдиним оператором.

Представники районних адміністрацій запевнили, об’єднають зусилля задля збереження та популяризації вузькоколійки. Геннадій Москаль доручив залучати й міжнародну допомогу, зокрема з сусідніх Румунії та Угорщини, знаходити грантові проекти.

На думку керівника краю, для приваблення туристів Боржавській вузькоколійці вкрай необхідний паровоз. Тож вирішили шукати відповідний ретро-транспорт, а також шляхи взяття його на баланс.

Джерело: прес-служба Закарпатської ОДА