Туркменський ветеран закарпатської міліції

Підполковник міліції у відставці з Ужгорода Рамазан Оразкурбанов віддав органам внутрішніх справ понад 30 років свого життя. Служив у патрульно-постовій службі, в Державній службі охорони, керував обласним спецприймальником для тримання осіб, затриманих за бродяжництво. У 2010 році, маючи 36 років загальної вислуги, підполковник Оразкурбанов вийшов на заслужений відпочинок.

На пенсії правоохоронець має більше вільного часу. Зокрема, й на відвідини своєї далекої Батьківщини. Справа в тому, що Рамазан Оразкурбанов – туркмен за національністю. Виріс він у робітничій багатодітній сім’ї в далекому поселенні Сакар-Чага Марійської області Республіки Туркменистан. В Ужгород потрапив у далекому вже 1977 році на службу в лави Збройних Сил тодішнього Союзу. Закарпаття йому сподобалося, і він вирішив тут залишитись. Після демобілізації пішов служити в міліцію, якій віддав 32 роки свого життя.

Одружився Рамазан на чарівній Анничці – дівчині з Міжгірського району. Живуть душа в душу вже понад три десятки років. Любовно пан Рамазан називає дружину Гайналкою, як прийнято казати на її батьківщині на Міжгірщині. Самого його теж називають по-нашому – Ромою. Туркмена Рому добре знає і поважає все старше покоління закарпатської міліції.
У рідну Туркменію Рамазан Оразкурбанов намагається по можливості приїжджати щороку. Там український міліціонер – шанована людина. В Туркменистані не стільки багато генералів і полковників, як в Україні, тож для тамтешніх правоохоронних органів підполковник – великий чин. Щоразу підполковника Оразкурбанова зустрічають на батьківщині з великими почестями. Має український міліціонер велику повагу від своїх земляків. Не кажучи вже за численну родину: 5 братів, 4 сестер, численні племінники тощо.

Востаннє пан Рамазан був у Туркменії в листопаді минулого року на запрошення самого Президента Туркменистану Гурбангули Берлимухамедова. Український правоохоронець брав участь у 18-му засіданні Міжнародної гуманітарної асоціації «Туркмен світу», яке щорічно проводить особисто Президент Туркменистану. Від України було всього два делегати. Особливістю останнього конгресу, каже пан Рамазан, було відкриття в м.Белек нового магістрального газопроводу «Схід-Захід». Він обєднав в єдину систему всі найбільші родовища газу Туркменистану. Відкривав новий газопровід сам Президент країни Гурбангули Берлимухамедов, залишивши на пам’ять про подію свій напис на трубі.

Нова газова магістраль довжиною 733 км. і пропускною здатністю 30 мільярдів кубометрів палива в рік прокладена від газокомпресорної станції «Шатлик» в Марійському велаяті до станції «Белек» у Прикаспійському регіоні.

Сам Туркменистан прогресує з кожним роком, переконаний мій співрозмовник. Піднявся в країні соціальний рівень життя. Будуються нові заводи, фабрики, цілі поселення. Економіка країни тримається на трьох китах – експорті газу, бавовняній промисловості та баштанництві.

До речі, зарплата туркменських поліцейських складає від 500 доларів США. Зате служать тамтешні поліцейські до 60 років. Держава поважає їхню працю, звільнивши, як і військовослужбовців, від сплати податків.

Але Рамазан Оразкурбанов щоразу повертається з рідної землі на Закарпаття. Бо він – українець, закарпатець, тут тепер його друга батьківщина. «Якщо є рай на світі – то це Закарпаття», – переконаний закарпатський туркмен Рамазан Оразкурбанов.

А наступної осені ветеран закарпатської міліції знову вирушить у 6000-кілометрову мандрівку в далекий Туркменистан – на батьківщину предків.

Володимир ПАВЛЮХ, газета “Наш Ужгород”