17 лютого – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1598 – боярин Борис Годунов за рішенням Земського собору зійшов на трон Московської держави.

1944 – у ході переможної для Радянського Союзу Корсунь-Шевченківської операції (Друга світова війна) гине командувач військ Вермахту генерал Штеммерман.

1947 – день народження Міжнародної асоціації юристів (організація заявляє, що вона формує майбутнє спільноти юристів у всьому світі, а також впливає на реформи у сфері міжнародного права).

1947 – сигнал радіостанції “Голос Америки” досяг і радянського слухача (завідував російської службою радіостанції знаменитий “неповерненець” Олександр Бармін).

1972 – СРСР і Республіка Нігер встановили дипломатичні відносини.

1979 – розпочалася одна з перших воєн між країнами комуністичного блоку: китайсько-в’єтнамський конфлікт (переможця так і не виявлено, але ряд дослідників схиляються до думки, що Китай зазнав поразки).

1983 – цей день вважається датою народження мови програмування Ада (структурна, модульна мова програмування, що містить високорівневі засоби програмування паралельних процесів).

1993 – в Російській Федерації засновано РАО “Газпром” (світовий лідер у видобутку нафти і газу, займає 24-е місце серед світових компаній, про компанії говорять, що вона є “газовим кийком” в руках уряду Росії при вирішенні різних політичних питань).

1955 – створена Одеська кіностудія художніх фільмів.

2008 – балканська область Косово проголосило незалежність від Сербії, цей акт отримав визнання 69 держав.

17 лютого народились:

1867 – один з керівників Севастопольського повстання 1905, революціонер Петро Петрович Шмідт (увійшов в історію як лейтенант Шмідт).

1890 – британський натураліст Роналд Фішер (вніс величезний вклад у розвиток сучасної прикладної математичної статистики).

1902 – радянський воєначальник Василь Митрофанович Шатилов (командував дивізією, солдати якої, поставили Прапор Перемоги над рейхстагом).

1906 – радянська письменниця Агнія Львівна Барто (відома в першу чергу своїми дитячими віршами).

1920 – учасник руху Опору у Франції в роки Другої світової війни, Василь Васильович Порик (його загону вдалося звільнити в’язнів концтабору Бомон).

1943 – українська актриса Раїса Степанівна Недашківська (народна артистка України, в даний час художній керівник Театру “Під зоряним небом”).

1957 – канадська співачка, виконавиця кельтської музики в світі Лоріна Маккеннітт.

1963 – найзнаменитіший баскетболіст всіх часів і народів Майкл Джордан (примудрився в одному сезоні стати олімпійським чемпіоном, чемпіоном НБА і найціннішим гравцем регулярного сезону, дане досягнення поки що ніким не побито).

1967 – російський письменник, драматург, режисер, актор Євген Валерійович Гришковець (активний юзер в контакті, facebook, twitter).

1981 – американська актриса і фотомодель, скандалістка і світська левиця Періс Хілтон (її особисте життя часто стає надбанням громадськості).

http://www.parta.com.ua