Ужгородець покинув племінницю напризволяще

За результатами перевірки за колективним зверненням мешканців вул. Гагаріна в м. Ужгороді прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження за фактом зловживання опікуном опікунськимим правами з корисливою метою на шкоду підопічному.

Як повідомили в Ужгородській місцевій прокуратурі, встановлено, що рішенням Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області у липні 2008 року ужгородку визнано недієздатною та призначено опікуном її рідного дядька.

Проте, як виявилося, чоловік не мав бажання доглядати 57-річну племінницю, а лише витрачав кошти, які державою виділяються на її догляд. Матеріальної допомоги підопічній він не надає, продуктами, предметами першої необхідності та ліками її не забезпечує.

Згідно з актами обстеження матеріально-побутових умов проживання, вона проживає в антисанітарних умовах, житло потребує капітального ремонту. Крім того, недієздатна потребує постійної сторонньої допомоги, проте опікун разом з нею не проживає та, зі слів сусідів, взагалі не навідується до неї.

Як свідчать матеріали особової справи опікуна, він не подає звіти про свою діяльність та не забезпечує проведення медичних оглядів недієздатної. Згідно з інформацією Управління праці та соціального захисту населення, чоловік неодноразово викликався на засідання опікунської ради у зв’язку з невиконанням своїх обов’язків, проте свою поведінку не змінив.

В Ужгородській місцевій прокуратурі наголосили, що наведені факти свідчать про тривале порушення прав недієздатної її опікуном та використання опіки з корисливою метою на шкоду підопічному, у зв’язку з чим прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 167 КК України.

Джерело: прес-служба прокуратури Закарпатської області