Влада грається з вогнем

Ветерани АТО Закарпаття вимагають припинити політичні репресії

Прикриваючи путінською агресією власну неспроможність проводити докорінні реформи та нестримну ненажерливість, що вже межує з відвертою клептоманією, впродовж останніх тижнів влада ще більше загострила суспільне протистояння. Услід за оббиранням народу системним підвищенням комунальних тарифів, опусканням курсу гривні, ліквідацією низки преференцій найбільш незахищеним соціальним групам розпочався ще й відвертий тиск на чи не найбільш організовану та суспільно активну частину громадянського суспільства – ветеранів збройного конфлікту з російським окупантом.

Упродовж останніх тижнів ЗМІ регулярно інформують про те, що у різних регіонах України під відверто надуманими приводами затримують сотні ветеранів ЗСУ та добровольчих формувань, волонтерів, тоді як для військових корупціонерів триває золота пора. Арешти бійців «Правого сектора» за явно притягнутими за вуха звинуваченнями, позбавлення ветеранів АТО земельних ділянок в Ужгороді та Кіровограді, створення нелюдських умов існування бійцям 53-ї механізованої бригади на полігоні Широкий Лан, де військовослужбовці сплять у дірявих наметах на снігу, де з їжі тільки сухий пайок, а матраци з вошами, при тому що волонтерську допомогу з території бригади вивозять машинами. Водночас бійці 40-го батальйону територіальної оборони оприлюднили оригінали бойових наказів командування АТО, які підтверджують, що штурм Іловайська влітку 2014 року здійснювався за прямим наказом Генерального штабу, а інформація, поширювана вищим військовим керівництвом країни, про те, що взяти Іловайськ вирішили командири добровольчих батальйонів, була черговою спробою Муженка і Назарова уникнути відповідальності. Що їм наразі і вдається…

На тлі цих подій, які є каталізаторами нинішньої політичної кризи, минулої неділі у Львові відбулося західноукраїнське віче бійців добровольчих батальйонів, ЗСУ та Національної Гвардії України, представників волонтерських та громадських організації, у якому взяли участь і понад 100 представників Закарпаття. Спільну акцію бойові побратими, які пройшли крізь вогонь і пекло Іловайська, Дебальцевого, Луганського і Донецького аеропортів, полон окупантів і знущання бойовиків, приурочили протесту проти політичних репресій, які цілеспрямовано розгортаються по всій країні.

Воїни, які виступали на акції, наголошували, що влада незаконно утримує за гратами і переслідує величезну кількість учасників АТО та волонтерів, приписуючи їм сфальсифіковані справи. Побратими ув’язнених більше не можуть спостерігати, як у патріотів забирають волю. Саме тому й була утворена всеукраїнська ініціатива «Побратими об’єднані», що має на меті об’єднати всіх Героїв України, які захищали країну в зоні АТО та волонтерів, для захисту політв’язнів.

Керівник Спілки УБД в АТО «Побратими України» ужгородський «кіборг» Микола Миньо закликав усіх бійців, волонтерів та небайдужих патріотів України об’єднати зусилля у боротьбі проти політичних репресій та дискредитації воїнів-фронтовиків. «Ви знаєте, скільки наших людей загинуло. Тут стоять мої побратими, з якими я пройшов велику дорогу. Це – герої України! А зараз їх можуть зробити злодіями, негідниками… Ми цього не допустимо! Тому я прошу вас усіх об’єднатися – і 20 лютого, якщо влада не виконає наші вимоги, ми приїжджаємо у Київ і там ми вкажемо, де їхнє місце. Тому прошу вас, благаю: не роз’єднуйтесь, будьте разом і до кінця!» – каже Микола Миньо.

Волонтер-координатор Віталій Грегор повідомив, що віче сформувало перелік невідкладних вимог до влади, серед яких звільнити незаконно затриманих учасників АТО, бійців добровольчих підрозділів, волонтерів, громадських активістів, які перебувають під слідством за сфальсифікованими справами; притягнути до відповідальності винних у вбивстві Небесної сотні та посадових осіб, які винні у виникненні Іловайського та Дебальцевського котлів та всіх провальних операцій за час проведення АТО; створення в усіх областях України підрозділів територіального захисту бійців АТО та волонтерів від свавілля влади. Відповідне звернення з вимогами доручено передати Президенту України.

А на 20 лютого у Києві заплановано провести з’їзд учасників АТО і волонтерів та Всеукраїнське протестне віче, до участі у якому організатори закликають долучитися всіх свідомих громадян, яким не байдужа доля тих, завдяки кому вони можуть спокійно жити у своїй вільній країні. Головною умовою є відсутність в лавах громадської ініціативи «Побратими Об’єднані» будь-яких політичних діячів чи партій.

Уже найближчим часом матимемо нагоду пересвідчитися, чи здатне нинішнє керівництво країни адекватно відреагувати на справедливі вимоги захисників Вітчизни, чи ставки у владно-корупційному тоталізаторі України настільки високі, що навіть знівелювали інстинкт його самозбереження та спонукали гратися з вогнем.

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, газета “НЕДІЛЯ”