На високогір’ї зросла небезпека сходження лавин

На високогір’ї Закарпатської області 22-23 лютого у зв’язку зі снігопадами, хуртовинами та підвищенням температури повітря зберігається ІІІ (пiдвищена) ступiнь лавинної небезпеки (з V ступенів по міжнародній шкалі), повідомили в Закарпатському центрі з гідрометеорології.

Минулої доби на високогір’ї області відмічалась хмарна погода, часом сніг, хуртовина, туман. Опадів вдень 4-6, вночі 7-8 мм. Вітер південно-західний 10-14, місцями пориви 18-20 м/с. Температура вдень 4-5°С морозу, вночі до нуля. Протягом доби очікується хмарна погода, часом невеликі опади., туман. Вітер південно-західний 7-12, пориви 15-20 м/с. Температура протягом періоду 1-4°С тепла.

У західній та центральній частині області висота снігу невелика, снiг у висотнiй зонi 950-1700 м залягає нерiвномiрно: на вододiлах 5-20 см, в лавинних осередках пiвнiчносхiдних експозицiй 5-70 см, в лавинних осередках пiвнiчнозахiдних експозицiй 5-60 см, в лавинних осередках пiвденних експозицiй 5-20 см. Шар свіжовипавшого снігу нерівномірний 5-15 см.

У східній частині розподіл снігу по експозиціях і висотних зонах 1400-1900 м дуже нерівномірний, висота снігу 10-200 см, відмічаються великі карнізи. Шар свіжовипавшого снігу нерівномірний 5-25 см. Сніг хуртовинний, слабо закріплений, нестабільний. Сніговий покрив на крутих схилах недостатньо закріплений (помірно або слабо). Сходження лавин можливе при незначних додаткових навантаженнях на крутих схилах. Можливе спонтанне сходження малих та окремих середніх лавин та карнизів.

Зважаючи на це, Управління ДСНС України у Закарпатській області закликає громадян утриматися від походу в гори, адже у разі сходження лавини подібна вилазка може завершитися трагічно.

Джерело: УДСНС України у Закарпатській області