Майже 40 тонн деревини хотіли нелегально вивезти з Закарпаття

Працівники Закарпатської митниці ДФС припинили спробу вивезення з України забороненої деревини залізницею.

Для здійснення митних процедур посадовим особам митного посту «Чоп-залізничний» були подані товаросупровідні документи на товар «деревина паливна». Одне з львівських підприємств відправляло деревну словацькій фірмі. Згідно з документами, у вагоні переміщувалась паливна деревина із граба та берези, загальною вагою нетто 35 600 кг.

Через відсутність технічної можливості провести зважування на станції Чоп вагон із товаром було направлено на станцію Батьово. В результаті зважування встановлено, що вага нетто товару більша на 8 860 кг, ніж зазначено в товаросупровідних документах.

Фахівцями митниці було прийнято рішення розвантажити товар та залучити для визначення об’єму та сортності порід спеціаліста. Згідно з експертним висновком, у вагоні виявлено лісоматеріали із граба та берези, що не відповідають інформації, зазначеній у митній декларації та товаросупровідних документах, а сама деревина підпадає під дію Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».

Таким чином майстер підприємства, який здійснював керівництво й особисто оформляв специфікацію товару, вчинив дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, шляхом подання митному органу як підставу для митного оформлення в режимі «експорт» документів, що містять неправдиві дані щодо найменування партії лісопродукції (якості, кількості, коду за УКТЗЕД).

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.

Наразі складено протокол про порушення митних правил, а лісоматеріали із деревини граба та берези загальною кількістю 10,800 кбм/44 шт., вилучено.

Джерело: відділ комунікацій ГУ ДФС у Закарпатській області